След експеримент на bTV и направени лабораторни изследвания, които намират опасни химикали в детски играчки, ДАМТН ще сигнализира здравното министерство. Това каза в студиото на „Тази сутрин“ Мирослав Йотов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Опасните вещества фталати, намерени в кукли, могат да увредят репродуктивните функции и да повредят черния дроб, казват специалисти.

Снимка: bTV

В Системата за бързо оповестяване на европейско ниво има 394 сигнала за опасни играчки, от тях за съдържание на химикали – 169, от които - 92 за фталати – 92, които пък са свързани с 61 предупреждения за конкретни кукли. Фталатите и според лекари, и според химици, нанасят много сериозно поражение на здравето на децата като репродуктивни проблеми, могат да засегнат и черния дроб.

Опасни играчки

Влизаме в ролята на клиенти и посещаваме няколко търговски обекта, от които купуваме играчките за лабораторния тест. В масовия случай произходът на стоката е Китай.

Снимка: bTV

Влизаме и в големи специализирани магазини за детски стоки. В тях претенциите за качество, но и за цена са други.

След няколкочасов пазар стигаме и до лабораторията, която е акредитирана да прави химически анализ на детски играчки.

Снимка: bTV

Спираме се на 10 продукта в различен ценови клас. От най-ниския до средния и избираме основно детски кукли. При тях рискът от наличие на химикали е най-висок, смятат експерти.

Решаваме на какъв химически анализ ще подложим играчките. В пластмасовите кукли най-често "светват" т.нар. фталати. Токсични и силно ограничени за влагане химикали, но много предпочитани от производителите, защото смекчават пластмасата и правят играчката по-пластична и приятна за децата.

Снимка: bTV

„Съгласно регламент RЕАCH има ограничение за 7 броя фталати, което е в зависимост от приложението на играчката. 0,1 % не трябва да надвишава съдържанието на фталати в играчката“, казва д-р Александър Петров - управител на лабораторията.

„С развитието на науката се установи, че фталатните пластификатори въздействат на възпроизводителните способности на човешкия организъм. При пипане те изключително лесно минават през кожата и навлизат в организма. Третият начин е децата, нормално е да гушкат куклата, да дъвчат части и директно през храносмилателния тракт да навлизат тези фталати“, обясни инж. Майя Стойчева - изпълнителен директор на лабораторията, инженер – химик.

Снимка: bTV

Преди да навлезем в същинската част на изследването обаче четем етикета и сравняваме играчките с просто око. Всичките имат т.нар. "C. E" маркировка, която би трябвало да гарантира, че продуктът отговаря на европейските изисквания за безопасност. Дали е така ще установи лабораторния тест.

„Самата екстракция е около два часа. След това се определя самото количество на пластификатора в проценти“, казва инж. Диана Карабельова – лаборант.

Снимка: bTV

Има ли злоупотреба с вредни химикали става ясно на следващ етап от изследването.

„Ето това е външният вид на пробата след екстракция. Тя изглежда в този вид. Разтворен е пластификаторът и е поставен в мерителна колба“, обясни инж. Карабельова.

Пластификатор, фталат, омекчител... всичко това означава едно. Използване на химикали, но важна е дозата. Спазена ли е тя и има ли опасни играчки сред тези, които сме купили, разбираме едва след няколко дни обстойни лабораторни анализи.

А европейският регламент RЕАCH за ограничаването на фталати в детските играчки е пределно ясен и важи за всички държави членки:

Снимка: bTV

"Забранява се употребата им като вещества и смеси, поотделно или в комбинация от фталатите... в концентрация равна на или по-висока от 0,1 масови процента от пластифицирания материал в детски играчки" ...

Нашите резултати обаче показват в пъти превишени стойности и нарушения на разпоредбите.

„От 4 пъти над нормата до 360 пъти над нормата!“, казва инж. Стойчева. Можем ли да се доверим на тези резултати? "Ние имаме акредитация и категорично гарантираме за всеки един от тях".

Снимка: bTV
Истински рекордьор е най-малката и най-евтината кукла, с цена от 2 лева, но с над 36 % токсични химикали в себе си. Или 360 пъти над нормата. Фталати се откриват и в други части на тялото й.

Снимка: bTV

В още една от куклите стойностите надвишават многократно разрешените 0,1 % и стигат до над 31 на сто. 310 пъти над нормата.

Снимка: bTV

Почти същият е случаят и с розово бебе - играчка. Тук нивата на Бис Дуо етилхексиловия фталат са отново около 30-те процента и твърде опасни за децата.

Снимка: bTV

В още две от изследваните кукли, в по-ниския ценови клас, лабораторните тестове откриват значителни количества вредна химия, която лесно може да премине през кожата на децата и да влезе в техния организъм.

Снимка: bTV

Цената не може да бъде гарант за качество и безопасност показва още нашето изследване, защото в по-скъп продукт, лабораторните тестове също откриват нарушения и превишени нива на химията, макар и не толкова драстични - но 4 пъти над нормата.

В същото време при значително по-евтини играчки за баня, които сме свикнали да наричаме гумени - съдържанието на фталати е в граничните стойности от 0,1 % и тълкуванието е в рамките на статистическата грешка.

„Обикновено трябва да важи правилото колкото по-скъпо, толкова по-хубаво, но в България не се спазва това правило. Има и скъпи кукли, които не отговарят на изискванията“, казва инж. Стойчева.

Снимка: bTV

И тази година редица европейски държави са сигнализирали за установени опасни играчки на националните си пазари. За наличие на опасна химия и фталати сигналите са над 100 на брой.

Снимка: bTV

При нас, от 10 изследвани продукта, нарушения са открити в 7. В останалите 3 играчки фталати не се откриват.

Снимка: bTV

„Не ме изненадват резултатите от лабораторния тест на bTV, защото при проучвания, които сме правили в Центъра по обществено здраве и анализи сме виждали, че има повишени количества фталати в детски играчки. Нарушенията са много сериозни“, каза Доц. Валентина Бандасарян – НЦОЗА.

Тя обясни, че фталатите не са химически свързани с пластмасата и се отделят постоянно, което значи, че дори и да не попадат в устата на децата при дъвчене, в самия въздух в стаят може да се отделят дълго заради температура и други фактори.

„Имат основно въздействие върху репродуктивна система при момчета, самата репродукивна функция може да засегне, както и да предизвикат тумори в черния дроб“, каза още експертът.

За контролът на тези химикали отговаря МЗ и Регионалните здравни инспекции, но така и не получихме отговор колко често се тества пазара за опасни стоки.

Снимка: bTV

В същото време от Техническият надзор спокойно могат да пропуснат подобен продукт на пазара, защото при тях контролът е само документален.

" Да, този етикет е достатъчно пълен и не виждам нарушения", каза  Мирослав Йотов - ДАМТН за куклата с най-много открити след тестовете фталати.

Само за година Европейслката система за бързо оповестяване са подадени над 100 сигнала за опасни химикали в играчките. От българска страна обаче няма нито един.