Маските влизат в училище. От 15 септември те стават задължителни за учителите в класните стаи и в коридорите, а за децата носенето на предпазни средства в класната стая ще е по желание.

Снимка: btvnovinite.bg

В общите помещения обаче носенето им е задължително и за учениците.

Снимка: btvnovinite.bg

Позицията на училището

По думите на директора на 51-о средно училище „Елисавета Багряна“ – Асен Александров, учениците без маска ще се третират по същия начин като учениците, хванати с цигара.

„Самото пушене на цигара, както и неносенето на маска не е морално укоримо деяние. В случая с маските обаче то пречи на другите“, коментира Александров в рубриката „Чети етикета“

Снимка: btvnovinite.bg

Вариант за учениците, които не носят предпазни средства, е седмица у дома или минаване на самостоятелна форма на обучение, посочи още директорът.

Психолозите: Не знаем какво да очакваме ситуацията е нова

Според детския психолог Иван Игов въвеждането на маските в училищата е експериментално явление и не може да се предвиди как ще реагират учениците.

Снимка: btvnovinite.bg

„Надяваме се, че колегите в училище ще се учат по-скоро в движение. Не да въведат някакви твърди мерки, които трябва задължително се спазват, а да има гъвкавост и да се учим. Друг е въпросът, че в България наистина е много сложно с училищната система. В училища, строени за 500 деца, учат 1300 ученици от различни възрасти“, коментира Игов.

Той подчерта, че основният въпрос следва да бъде за здравето на учителите, които са в постоянен контакт с децата.

Как се готвят родителите?

Елина Гюрова от Бургас има син на 15 и дъщеря на 9 години. За разлика от предишните години, когато е изпращала децата си на училище на този 15 септември трябва да има предвид противоепидемичните правила.

„Казаха, че най-малко детето трябва да има по две маски. Аз обяснявам на децата ми, че в никакъв случай не трябва да ги оставят по чиновете, когато не са в час. Трябва да си ги пазят, защото могат да се заразят, когато не са на подходящото място“, разказва Гюрова.

Тя е притеснена от строгите наказания, които ще бъдат налагани спрямо децата за неспазване на мерките: „Четох една наредба на Министерство на образованието, че то ще бъде преместено евентуално в друго училище, мисля че е прекалена мярка. Аз смятам, че всеки от нас е съвестен и изпращайки детето в училище му е обяснил, разказал и показал как то трябва да се пази“.

Снимка: btvnovinite.bg

Гюрова купува еднократни маски и такива за многократна употреба, но предпочита от втория тип, защото се перат, а и излизат по-евтино в сравнение с еднократните, които достигат висока цена за бройка. Средно една маска струва 1 лв.

В същото време в аптеките в Бургас очакват зареждане с маски с картинки, за да са по-атрактивни за децата. Очаква се тяхната цена да е около 4-5 лв.

Родители на протест

Докато някои родители обикалят аптеките, за да купят необходимия брой предпазни средства за децата си, други излизат на протест с искане задължителното носене на маски в училище да отпадне.

Снимка: btvnovinite.bg

В 12 ч. пред регионалния инспекторат по образованието в Ямбол родители ще се съберат, за да изкажат гласно мнението си против маските в класните стаи.

„Първият въпрос, който стои пред нас е, в интерес на детето ли е да носи маска? Тъй като маската не предпазва на 100%, а има опасност от разболяване чрез носене на маски, те по-вероятно да донесат някаква вреда на децата, отколкото някаква полза. Заради това ние смятаме, че не е добре за децата да носят маски. Ще се съобразим със законовите изисквания, но се надяваме да бъдем чути от управляващите и самите те да чуят медицинските лица, които са специалисти в тази област, защото много от тях казват, че маските са вредни“, коментира Васил Василев – родител, който ще подкрепи протеста в Ямбол.

Снимка: btvnovinite.bg

„Според мен маски трябва да носят доказано болните деца, здравите деца – не трябва да носят“, добави от своя страна друг родител от Ямбол – Христо Георгиев.

Идеята не подкрепя и Антонина Кенова – майка на три деца, която коментира темата от студиото в София.

Едно от децата ѝ, което тази година ще е първи клас, е със специални образователни потребности и пред нея стои въпросът как то ще използва правилно маската.

Според нея полза от маските ще има при две условия – ако децата ги използват правилно и ако абсолютно всички ги носят.