Червеи изтичат от дворните чешми във Враца. За неприятната ситуация алармираха наши зрители, които се притесняват от зарази.

За последния месец случаите с открити животинки са два. Тяхната дължина надхвърля 20 см.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Тази сутрин” местни разказаха, че се притесняват от качеството на водата и искат да знаят дали тя е годна за пиене. Потърпевшите незабавно алармирали институциите, но все още няма конкретен отговор дали организмите са вредни за човек.

Проби на РЗИ-Враца показват, че зараза няма. Директорът на инспекцията д-р Кети Ценова обясни, че това е т.нар конски косъм – паразити, които виреят основно в чисти води. По думите ѝ животинките са безвредни за човешкия организъм, но не е приемливо те да изтичат от водопреносната мрежа.

Според нея най-честия начин, по който се пренасят паразитите във водата е чрез яйца.

Експертът поясни, че е разпоредена проверка на ВИК, която да провери качеството на водата. Резултатите от пробите ще бъдат качени на сайта на регионалната инспекция.

Водата във Враца се изследва от 13 точки всекидневно. Други експерти обясниха, че в града няма пречиствателна станция за питейна вода, а само за отпадна.

Снимка: btvnovinite.bg

В районите, където са намерени червеите, ще бъде засилено хлорирането на водата. Експертите препоръчват дворните чешми да бъдат снабдени с цедки.