Само през последните дни трима души са загубили живота си на пътя, показва черната статистика. България е единствената държава в ЕС, в която катастрофите са се увеличили с над 40 % за година, пресмятат от Института за пътна безопасност.   

Снимка: bTV

Според данните, публикувани в сайта на МВР, от началото на месеца досега в страната ни са станали над 470 тежки произшествия, като 47 души са загубили живота си. 

Снимка: bTV

Според института най-опасното трасе е АМ „Тракия“, на която  само за три години са станали близо 3 000 злополуки. За същия период на останалите автомагистрали у нас общо инцидентите са малко над 2 500.

На картата с така наречени "черни пътища" според  експертите е и отсечката Русе - Маказа, както и пътят край Микре. 

„Повече от два месеца настояваме към новото ръководство на АПИ да качат всичко свои проекти на сайта си и когато ги видим, ще можем да идентифицираме слабостите, които имат“, обясни инж, Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Снимка: bTV

Според него трябва да се направи международен одит защо у нас стават толкова много катастрофи, а основните причини за инцидентите са лошата организация на движение и некачествено поставени мантинели.