Британският крал Чарлз Трети днес става на 75 години. Рожденият му ден започна с празненства още снощи с традиционно чаено парти в семейната резиденция Хайгроув в Западна Англия. Поканените бяха учители, музиканти, здравни работници, както и съседи. След като изпяха на краля "Честит рожден ден", той им разряза викторианска триетажна торта, украсена с корона.

Снимка: Getty Image

Чарлз се пошегува, че ще се наложи гостите да си отнесат остатъците от храната вкъщи. Днес се очаква монархът да празнува семейно в лондонския дворец Кларънс Хаус.

Преди година рожденият ден на Чарлз беше скоро след смъртта на кралица Елизабет Втора и тогава нямаше официални прояви за празника.

Снимка: Getty Image

Сега кралят ще използва рождения си ден, за да ангажира общественото внимание не върху личността си, а върху актуални обществени проблеми.

Чарлз Трети се появи върху корицата на списание, което подпомага бездомни и хора в риск, като ги наема като разпространители по улиците на Лондон. Този месец изданието се фокусира върху проблема с разхищението на храна и недостига ѝ в определени социални общности.

Снимка: Getty Image

Малко по-късно днес крал Чарлз и кралица Камила ще посетят Център за разпределение на хранителни излишъци извън Лондон, с което ще поставят началото на 5-годишна инициатива на краля, целяща да се справи с разхищението на храната и с преразпределянето на излишъци към нуждаещите се.

Снимка: Getty Image

Довечера в дома на краля ще има частно парти. Източници, близки до двореца, казват, че списъкът с гости е ограничен с до най-близкото семейство и много близки приятели.

Снимка: Getty Image

Актуалните социологически проучвания показват, че 60% от британците имат позитивно отношение към краля. През 2021 г. той се е радвал на 42% одобрение.

Позитивният му образ се дължи на това, че на 75 години той най-после излезе от сянката на популярната си майка и от клишето на скандалните му отношения с принцеса Даяна.

Снимка: Getty Image

Хората откриха, че имат за крал човек с изключително чувство за хумор, който добре познава реалните проблеми на съвремието. Той е и художник, който свири на три музикални инструмента.

Снимка: Getty Image

Много хора започнаха да осъзнават, че той е част от една от най-великите любовни истории. Любовта му с Камила устоява 50 години.