Център за хора със зависимости в Челопечене остана без средства, след като преди дни от Оперативния щаб съобщиха за заразени с коронавирус в комуна.

Въпреки че сред хората, за които се грижат доброволците Диана Реча и Георги, заразени няма, сега дейността им е силно ограничена, тъй като техни партньори спират да работят с тях след тази информация.

„Нашата резидентна програма е с дългосрочен престой на хора с различни зависимости и също на хора без дом. Принципът е, че никой не заплаща за престоя си. Повечето от тях нямат стаж, нямат осигуровки. Ние трябва да се грижим за тях“, разказа в ефира на „Тази сутрин“ Диана.

За да печелят допълнителни средства, доброволците предоставят редица услуги, сред които строителни ремонти, реставрация на мебели и хамалска дейност, но в момента всичко е спряно.

Започнали проблеми и с доставките на храна.

„Нещата коренно се промениха, доста резервирано започнаха да се отнасят към нас. Доста ни навреди това изказване. Хората в страха си ни отпращат. Познават ни от 15 години, но след това изказване нещата се промениха. Някои просто ни игнорират, което за нас е в ущърб, защото ние по този начин се издържаме. Още повече, като се затяга положението, няма как да работим“, разказа Георги.

Наред с всичко останало се появи и друг проблем – дарената храна за комуната, която остава и която доброволците разпределят за хора в нужда, сега също трудно достига до тях, тъй като получателите на дарението се страхуват, че може да е заразена.