Ценко Чоков, скандално известният бивш кмет на село Галиче, заснет да вечеря в столичен ресторант вместо да изтърпява мярката си за неотклонение домашен арест, заяви, че процесът срещу него не е обективен и идва от високо ниво. Пред Мария Цънцарова Чоков подчерта, че е излизал навън тогава, когато има разрешение от съда, и че не може да върви повече от 40 метра без патерици.  

Снимка: btvnovinite.bg

Чоков прие екип на bTV, преди вчера да стане ясно, че съдът го оставя в ареста.

„Разхождам се навън тогава, когато имам разрешение от съдиите по делото. Иначе не бих си позволил. Асансьора даже не пускам без позволение”, категоричен беше Ценко Чоков.

„В месеца имам по 10-15 дни разрешение да ходя да си отстранявам здравословните проблеми, които имам. „Не виждам нищо престъпно, че ги отстранявам, не виждам нищо лошо в това, че ми се подобрява състоянието”, категоричен беше бившият кмет на Галиче.

„Нима хората под домашен арест, когато отидат на дело, по време на почивката не отиват някъде да обядват. Разрешено е да отидат на дело, а не да обядват, но всички обядват някъде, нали?”, изтъкна той.

Всяка вечер ме проверяват патрулите в района, през деня и кварталния, вчера три пъти ме провериха, каза още Чоков.

Аз съм диабетик, пада ми захарта. Какво престъпно има, че съм се отбил за 10 минути да си взема храна. На връщане от зъболекаря ми падна захарта и казах на господина, който трябваше да ме закара: „Дай в най-близкото заведение да хапна нещо сладичко”, разказа Чоков. 

В ресторанта той е бил с колега земеделец, чичо му и негова братовчедка. Чоков е категоричен, че не е употребявал никакъв алкохол, а чашите на масата от снимката  са били пълни с вода.

Бившият кмет на Галиче заяви, че  „двама здрави мъже” на масата срещу него са го снимали, а сервитьорът му казал, че това е охраната на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

„Не съм видял г-н Гешев, не мога да кажа дали е бил там или не, но щом охраната му е там, те трябва да пазят някого”, отбеляза Чоков. По думите му още същата вечер се появили и снимките в медиите.

„Тези господа, за да охраняват най-високопоставените персони в държавата, тяхна работа е да ги пазят, а не да се правят на папараци. Без съгласието на прокурора няма как да си позволят такова нещо, поне аз така смятам”, каза Ценко Чоков.

От прокуратурата не отговарят на изпратените от bTV въпроси по казуса.

Мога да ходя 30-40 метра без патерици, но повече не мога – през другото време ми трябват помощни средства – или патерици, или количка, призна още Ценко Чоков.

Снимка: btvnovinite.bg

По повод съмненията към заключенията на вещите лица за здравословното му състояние Чоков отбеляза, че всички вещи лица досега са констатирали едно и също.

Снимка: btvnovinite.bg

Процесът срещу мен не е обективен, идва от голямо ниво, от хора, които управляват държавата, заяви още Чоков, като изброи – „Борисов, Цацаров и Пеевски”. Той посочи, че му оказват натиск и му нанасят непочтени удари под кръста.

Снимка: btvnovinite.bg

Който и да ме издига за кмет, аз винаги печеля, категоричен беше Ценко Чоков на въпрос защо се е съгласил да стане кмет от партия ГЕРБ.

За тези 4 години не са дали 4 лв. за селото. Преди това се опитаха срещу мен да имат техен представител, той взе 16 гласа на изборите. Те без мен в Галиче не могат да спечелят, каза още Ценко Чоков.

Бившият кмет на Галиче е разочарован от политическите сили, на които твърди, че е помагал през годините.

В петте си мандата като кмет на Галиче Ценко Чоков е бил издиган и от ГЕРБ, и от ДПС, а като водач на листите казва, че е вкарвал общински съветници и за едните, и за другите.

Чоков твърди, че преди години премиерът Бойко Борисов е търсил контакт с него, но той е отказал, въпреки че е бил кмет от партията му.  Не се съгласил, защото като главен секретар Борисов ръководел първата акция срещу Чоков в Галиче.

„Дойде бившият министър на земеделието Миро Найденов, той иска да говори с теб, викам: „Той иска, ама аз не искам”. Вика: Той може да те погуби, ще бъде министър-председател”. Аз му казах: „Той може да ме погуби и без да иска, той е силен човек. величина, богат човек, фигура от край време”, каза Чоков.

Вижте целия разговор: