Да се отвори Държавният резерв, като по този начин се подпомогнат българските производители, засегнати от кризата с COVID-19. Това предложиха от БСП като антикризисна мярка. Социалистите предлагат още бизнесът да бъде освободен от някои данъци.

Депутатът от БСП Петър Кънев заяви в „Тази сутрин“, че някои от антикризисните мерки са проработили, но други – не чак толкова.

„Мярката „60/40“ проработи до толкова, доколкото влязоха едни пари в бизнеса. Лично моето предложение беше да бъде „80/0“ или както е в много други държави - „90/0“. Беше сбъркана и логиката на гаранциите на Българската банка за развитие. Отделиха се 700 млн. лв., а до момента гаранции са дадени само за 150 млн. лв.“, коментира Кънев.

Според депутата от БСП два са отраслите, които са най-засегнати от пандемията - туризмът и ресторантьорството, както и транспортът, и именно там трябва дас е помогне.

„Ние предложихме преди шест месеца и в цяла Европа е прието – вижда се какви са приходите на даден обект за януари миналата година и се изплащат 20% от приходите. Не виждам какъв е проблемът административно да се стане това“, каза Кънев, допълвайки, че има пари това да се случи.

БСП е готова за избори, категоричен бе Петър Кънев. На въпрос дали има напрежение във връзка с реденето на листите, той зави, че такова има във всички партии.

Той коментира и начина на гласуване по време на пандемия.

„Нашето предложение по отношение на начина на гласуване е всички поправки да влязат в Избирателния кодекс, а не в Закона за извънредното положение, защото той ще важи още няколко месеца. В същото време предстоят и президентски избори и не виждам защо такива поправки трябва да бъдат в Закона за извънредното положение“, на мнение е Петър Кънев.

По думите му болната тема на всички избори е за активната регистрация на избирателите.

„Най-накрая Михаил Константинов каза, че те са готови да използват тези избори, за да започне активната регистрация. Ние това го предложихме 2017 г. и се отхвърли категорично. Сега изведнъж се дава заден ход. Тази година е много удобна, защото имаме два пъти избори и е добре да се направи регистър на избирателите“, смята депутатът от БСП.