Представителите на БСП и ГЕРБ се разминаха в оценката си по постигнатото в европарламента по измененията в пакета „Мобилност”, известен още като мерките „Макрон”.

Според представителят на ГЕРБ, левицата в лицето на Петър Курумбашев разпространява опорни точки, според които всички успехи да бъдат тълкувани негативно и представени като провал.

Курумбашев коментира, че е било победа, че международният транспорт е бил изключен от директивата за командироване и шофьорите да не се връщат, но е било гласувано камионът да се върне в страна-членка на ЕС с минимум едно разтоварване, което по думите му не е добре. Има още едно изкисване – водачите да не спят в камионите, а в паркинги, които отговарят на определени 10 изисквания – например течаща вода, тенти и др.

Андрей Новаков от ГЕРБ заяви, че огромна част от проблемите са били решени, но въпреки това опорните точки са всявали смут и хората са били подведени.

Той показа и разпечатка на документ, в който посочва, че пише как точно договорените изменения да се опишат негативно.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му документът му е даде от превозвач, който се е почувствал използван.

„С моя екип прегледахме добрите и лошите точки и това е един анализ. Там има три положителни и отрицателни точки”, обясни Курумбашев.

По темата за натиска от страна на ПЕС към БСП за Истанбулската конвенция, представителят на левите посочи, че предстоят разговори в политическото семейство и според него различията са нормални. Курумбашев заяви, че подкрепя Нинова в този казус.