Нов опит за унищожаване на природа в София. Неизвестни лица заляха с черно смолисто вещество дървета в квартал „Дружба“. Вероятно става въпрос за нафта или автомобилно масло.

Носи се специфична миризма. Освен това извършителите са забравили капачките от тубите, в които са пренесли пагубната за дърветата течност.

„Колегите вече започнаха със спасителната акция. Опитаха се да отнемат от горния слой на почвата, за да спрат проникването на веществото към корените. Вероятно става въпрос за отработено автомобилно масло, а не за нафта – нашите служители също не можаха да определят с точност“, разказва Ивайло Цеков, кмет на район „Искър“.

Снимка: bTV

Служителите на общината са сложили и подхранващи вещества в корените на засегнатите дървета с надеждата да ги спасят. Тъй като дърветата са стари – вероятно на 40-50 години, имат сериозна коренова система и вероятно ще успеят да се „преборят“ с токсичното вещество, предполага Ивайло Цеков.

„Това е парково пространство и тук играят много деца – не можеш да ги спреш, те пипат всичко и си слагат ръцете в устата. Тук се разхождат и много кучета, за които това вещество също може да е опасно“, каза още кметът на район „Искър“.

Той определи действията на неизвестните извършители като „брутален вандалски акт“.