Българският боксьор Исус Величков е починал по време на мач в Шкодра, Албания. Това съобщиха от Българския професионален боксов съюз (БПБС).

21-годишният Величков е участвал в мач в категория "перо" срещу местния представител Ардит Муря, като в четвъртия рунд е припаднал. На помощ веднага са се притекли от лица от медицинския екип, които са успели да го върнат в съзнание и да го транспортират в близката болница. Там обаче лекарите загубили битката за живота му.

Според албанските медии, смъртта на българина не е настъпила вследствие на ударите на противника му, a от сърдечен арест.

От Българския професионален боксов съюз заявиха в предаването "Тази сутрин" по bTV, че мачът, в който е участвал Величков, е бил оторизиран.

"По отношение на причините за смъртта на българския състезател, ние очакваме официално становище на промоутъра, както и официално видео за случилото се. Очакваме да излезнат резултатите от аутопсията, тъй като събитието не просто е трагично, а е и много тревожно с оглед на това, че става въпрос за един 21-годишен млад състезател.", каза за bTV Даниел Дамянович, който е член на УС на БПБС.

"Ние държим връзка с мениджъра на състезателя. Той ни извести, че по време на самия мач не е имало нищо тревожно. Затова очакваме официалното видео, в което да проследим дали е имало някакви тревожни индикации".

"Ние сме издали необходимите документи, изпратили сме ги на албанските колеги, така че участието му е оторизирано. Очакваме да получим от промоутъра договора на състезателя. Днес очакваме да разговаряме и с мениджъра на състезателя, за да разберем повече подробности за случилото се.

"Това си е официално спортно събитие, на което е имало медицински екипи, медицински лица. Имало е съдии, които са проследявали за спазването на правилата. Нямам индикации да е страдал от нещо. Преминал е всички изследвания и въз основа на тях е получил лиценз от Българския професионален боксов съюз.

"Не сме говорили със семейството, очакваме мениджърът да го е направил. Ние ще го направим днес или утре.", добави Дамянович.