Няма никакви причини и основания аз да се оттегля като член на правния съвет на президента Румен Радев, обяви в предаването „Тази сутрин” Борислав Цеков, директор на Института за модерна политика.

Преди няколко месеца Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) глоби Петър Кичашки и Борислав Цеков с 10 хил. лв. за използване на личните данни на хора, които не са дали разрешение за това, като подкрепящи рефернедума на Слави Трифонов.

Сред засегнатите бяха и журналистите от bTV  Канна Рачева и Мария Цънцарова.

По този повод Десислава Атанасова от ГЕРБ поиска президентът Радев да освободи като членове на правния си съвет Цеков и Кичашки по време на дебатите, преди да бъде отхвърлено ветото на държавния глава върху Закона за личните данни.

Според Борисалв Цеков депутатката от ГЕРБ е била подведена от неверни публикации в „една група сайтове”. Едно от неверните твърдения било, че двамата с кичашки били осъдени за злоупотреба с лични данни. „Осъждане няма и не може да има, защото няма нито наказателни дела, нито каквото и да било, а става дума за едно административно производство”, уточни Цеков.

По думите му по време на събирането на подписи за референдума през 2016 г. техни недоброжелатели са вписали в подписката чужди данни, за да дискредитират инициативата им. Проблемът е, че гражданите не са длъжни да представят личната си карат при участие в такива подписки, коментира директорът на Института за модерна политика.

Борислав Цеков каза още, че всъщност той съди Комисията за защита на личните данни за незаконно взето решениe, тъй като той и Петър Кичашки не са били призовани или уведомени, както и не им е дадена възможност да представят възражения.

Вижте повече във видеото!