Столичната община глоби "Трейс Груп Холд" със 100 хиляди лева заради ремонта на жълтите павета. От общината са съставили акт за умишлено счупване на керамично паве от работник. Прокуратурата е сезирана.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се вижда как работник използва чук, за да оформи и постави едно от жълтите павета. През 2016 година паветата бяха обявени за единична, урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност на столицата. Кметът Йорданка Фандъкова е изпратила по случая и сигнал до Софийската градска прокуратура.

В „Тази сутрин“ общинският съветник Борис Бонев от „Спаси София“ определи глобата като "измиване на ръце" и обясни, че тя е два пъти по-малка от максималната, която е можело да бъде наложена.

„Не е фирмата, която трябва да дава отговорите. Общината се крие. Йорданка Фандъкова и Георги Георгиев се крият. Общественият интерес ли защитават, или играят адвокати на фирмата“, добави той.

Бонев каза, че ще бъде организиран протест с искане за оставка на кмета на София Йорданка Фандъкова.

От фирмата, извършила ремонта, коментират, че са изпълни проекта. 

„Твърдението на работника е, че павето е било счупено в долния край и затова е било счупено и оформено. Провеждан е инструктаж. Работникът е отстранен от работа“, заяви Красимир Цоклинов от „Трейс Груп“.

Все още няма решение дали наказанието ще бъде изплатено, или обжалвано.