Тази седмица видяхме световни издания, които показаха как болниците в Украйна изнемогват. Мазетата на детските болници там са се превърнали в бомбоубежища за най-малките пациенти с тежки и редки болести. Една от акушеро-гинекологична болница в Киев приема в момента всякакви пациенти.

През изминалата седмица родилните зали се превръщат в спасителен център, през който вече са минали повече от 50 ранени войници.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ситуацията в Украйна е много опасна. Руснаците слагат специални знаци на болниците. Имам информация за 5 болници, на които им е поставен този знак. Хората се чудят какво е това. Смятаме, че така се обозначават точките, където ракетите трябва да се взривят. До този момент руснаците са унищожили две болници като нашата в Украйна. Едната от тях е в Киев“, разказва Вадим Зукин, който работи в акушеро-гинекологична болница.

„Когато има сирени се евакуираме в бомбоубежищата. Понякога се налага да го правим по няколко пъти през деня. Подготвяме се дори да можем да извършваме операции там. До този момент, обаче не сме го правили“, посочва той.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарите се опитват да не слушат бомбите навън докато правят цезарово сечение. В същото време - съпругата на главния анестезиолог също е в бомбоубежище с двумесечното им бебе. Нямат храна и не могат да мръднат от мястото, където са, но той е в болницата, за да помага на други. 

Вадим казва, че за последните 7 дни в болницата има 20 новородени.

Снимка: btvnovinite.bg

„Хората продължават да дават нов живот. Много от бременните жени тук не могат да напуснат Киев, въпреки, че повечето от тях искат да го направят“, смята Вадим Зукин.

По думите му при тях до този момент бебетата се раждат в болничните помещения, не в бомбоубежището. Докторите дори намират повод да се пошегуват и казват, че бомбите много улесняват родилния процес. Жените израждат много по-бързо, заради адреналина.

А именно децата са тези, които дават сили на всички да продължават да се борят.

Снимка: btvnovinite.bg

Лекарите и медицинските сестри работят денонощно. Успяват да си вземат само по няколко минути сън. А в ресторанта на болницата се приготвя храна в големи количества - не само за пациенти и служители, но и за хората в близко намиращите се бомбоубежища.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!