"Никога не е имало вето над Северна Македония, но ключовото условие на България е правата на македонските българи да бъдат защитени и уважавани с правата на всички останали народи и хора в РСМ. Докато това не се случи, няма да има европейско бъдеще за Република Северна Македония", каза в "Тази сутрин" експертът по национална сигурност и бивш военен министър Бойко Ноев.

“Утвърждаването на македонската идентичност става за сметка на забраната на всичко българско, което рефлектира и върху самите хора в РСМ, които се смятат за българи. Македонските власти се оправдават, че не могат да направят промени в македонската конституция, за да признаят правата на македонските българи. Но в същото време приеха закон против българите за броени дни”, каза Ноев. 

Той бе категоричен, че промяната в конституцията е главното условие за европейската перспектива на РСМ.

“В РСМ продължава да бъде забранено да бъдеш българин и на това трябва да се сложи край”, смята Ноев.

"Български политици искат да бъдем откъснати от Европа и отстояват интересите на Кремъл"

“Не можем да си затваряме очите, че в действителност има български политици, които влошават взаимоотношенията ни със Северна Македония и дават повод на македонските власти да си намират оправдание тогава, когато се бият български граждани и македонски българи”, заяви той. 

Изказването му е по повод това, че преди дни президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви във Фейсбук, че се забранява на български евродепутат и политици да присъстват на честванията на Гоце Делчев в Скопие на 4 февруари. Причината е, че за част от тях македонските спецслужби са получили информация, че са свързани с руските служби. 

“Има български политици, които не трябва да бъдат допускани не само в РСМ, но и не трябва да бъдат допускани и на българската политическа сила. Това са български политици, които искат България да бъде откъсната от Европа. Това са политици, които провеждат референдуми за откъсване от Европа, против еврото, може и за влизане в зоната на рублата. Това са политици, които открити отстояват интересите на Кремъл в България”, каза Ноев.  

По думите му не трябва да си затваряме очите, че има “български политици, които влошават взаимоотношенията ни със Северна Македония и дават повод на македонските власти да си намират оправдание тогава, когато се бият български граждани и македонски българи”. 

Той обясни, че това са политици, които провеждат референдуми за откъсване от Европа, против еврото или за влизане в зоната на рублата. “Те открито отстояват интересите на Кремъл в България”, смята Ноев. 

“Човекът, който има връзка с Русия, е с валутен прякор и е ръководител на българска политическа партия. Хора като него нанасят тежка щета не само на европейското бъдеще на България, но на отношенията ни със Северна Македония и на сигурността на страната”, уточни той. 

"Руските служби имат роля в политическия ни живот"

“Руските служби у нас имат роля в политическия ни живот и за съжаление ние не предприемаме достатъчно мерки за тяхното неутрализиране”, каза той.  

Бойко Ноев подчерта, че македонските власти трябва да кажат кои са тези служби, които стоят зад тези системни актове за насилие зад македонските българи.