Премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ няма да позволят на президента Румен Радев да натрупа позитиви, а едно от възможните полета е Консултативния съвет за национална сигурност. Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV експертът по национална сигурност Бойко Ноев.

Днес държавният глава свиква КСНС на тема „Актуалните рискове и заплахи за сигурността у нас и състоянието на въоръжените сили”. Поводът е усложнената обстановка в Сирия и на Балканите.

„Там ще има едно видимо съгласие, всичко ще се подкрепя, но след това пари няма да има или ще има пари по начин, по който армията в края на краищата няма да ги получи. Друг е въпросът, че армията и да получи парите, ще ги профука и ще ги похарчи по начина, по който нещата се случват сега”, коментира Бойко Ноев.

„Факт е, че Българската армия е една „куха армия”, в дълбока морална криза и в дълбока криза на личния състав. „Куха армия” е термин, измислен в Америка след Виетнамската война, когато американците установяват, че една армия, която я има на хартия, не съществува на практика. Това имаме и в България – армия на хартия, която не може да изпълнява практически своите конституционни задължения”, допълни той.

По думите му българите нямат доверие на това, което някои от нашите съюзници правят в момента и искат от нас да бъде подкрепено.

„Сирия повече няма да съществува като унитарна държава. Там тепърва нещата ще се влошават и ще се разгаря битката между Иран и Израел. Това е голямата нова опасност”, смята експертът.

Той беше категоричен, че Турция е поела курс на отделяне от западния свят. „Смятам, че Турция ще се отдели в един момент и от НАТО в някаква форма. Купуването на ракети C-400 от Русия не е за защита от някакъв друг противник. Това са ракети против НАТО. Ракетите, които Турция купува от Русия, са да се опази от своите съюзници, те не са интегрирани в противовъздушната отбрана на НАТО. Това са ракети, които трябва да пазят Турция от американски, френски и английски самолети”, подчерта Бойко Ноев.