„Виждаме, че Русия се активизира в Черна гора, Македония, Сърбия, също и в България. Въпросът обаче е какво България прави, за да защити своя суверенитет”. Това каза в предаването „Тази сутрин” бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

„,Неотдавна в Сърбия избухна нещо като шпионски скандал, в който руски офицер бе хванат да вербува сръбски гражданин. Тогава президентът Александър Вучич директно се обърна към Русия с въпроса „Защо?”. Защо България не задава своето „Защо” към Русия?” коментира Ноев.

Бившият военен министър попита и защо у нас не напредва разследването по случая с отравянето на собственика на военния завод „Дунарит” Емилиян Гебрев. Той определи опита за отравянето на Гебрев като „атака срещу българската оръжейна индустрия” и „българския новичок”. „Това покушение не се разследва в България заради страх, че Русия може да ни накаже и второ – следите водят високо в Кремъл и високо в София”, заяви Бойко Ноев.

Той изтъкна, че международните разследващи екипи вече са установили оръдието на престъплението – отровата, докато българските власти вече една година не желаят да приемат техническото съдействие на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Ноев призова по казуса да се създаде анкетна парламентарна комисия. По думите му това ще е тест за новия главен прокурор Иван Гешев.

Вижте повече във видеото!