„Сайтовете за пазаруване с китайски стоки у нас са не само много популярни, но са и във възходящ тренд, ще стават още по-популярни. 2 милиарда и 300 милиона пратки са доставени миналата година в Европа. Това са горе-долу по пет пратки средно на човек“. Това коментира в „Тази сутрин“ Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

Преди дни стана ясно, че Европейският съюз планира да въведе мита за всички стоки от китайските сайтове за електронна търговия, сред тях и най-популярните за търговия на дребно. Това твърди "Файненшъл таймс", като се позовава на свои източници.

„Като се има предвид, че не всеки пазарува онлайн, това означава, че до тези, които пазаруват, вероятно стигат до 10 пратки на година“, посочи още Богомил Николов.

Той уточни, че това са данни за 2023 година и че през последните 12 месеца може да има още по-висок ръст.

„Най-много се пазаруват дрехи, стоки за дома, електрически уреди, детски играчки. Специално подчертавам детските играчки и електрическите уреди, защото при тях и рисковете са най-големи. Всеизвестно е, че ЕС има най-строгите изисквания и критерии за качество и безопасност, особено когато става въпрос за детски играчки и електроуреди“, коментира експертът.

„Сега тези сайтове са едни от източниците на риск – едни от най-големите доставчици на риск в Европа. Пратките, които са на стойност под 150 евро, не се обмитяват – минават по една лека процедура пред митниците, проверките за безопасност и качество са занижени. Проверки вероятно се правят на случаен принцип, но на много малка извадка“, обясни Богомил Николов.

Снимка: iStock

„Предложението на комисията, въпреки че още не е официализирано, е да се обмитяват и тези пратки на стойност под 150 евро. Това не е пряко насочено срещу най-популярните сайтове за търговия, а срещу стоките с ниска стойност. Това е пробив в сигурността – така минават стоките второ и трето качество, тези, които не са безопасни. А са и източник на нелоялна търговия – често не плащат и мита, и ДДС. Това е и обяснението за ниските цени – освен ниското качество“, коментира още той.

„Митническите налози няма да се променят, просто те ще се предлагат и върху малките пратки. Една рокля може да се оцвети както с багрило, разрешено в Европа, така и с такова, което не е разрешено. Това може да направи съответната рокля по-опасна и да се чудите после защо имате обриви“, поясни експертът.