Близки на загинали в катастрофи се обединяват за промени в Наказателния кодекс – по-високи наказания за пияните шофьори. Преди старта на делото за прегазения преди година велосипедист в Приморско пред Съдебната палата в Бургас се проведе пореден протест.

Година след катастрофата в Приморско извършителят е на свобода, а делото едва сега започва.

Снимка: Лора Стаматис

33-годишният Евелин Дуков отивал с колелото от Царево до Приморско при съпругата си. На входа на града е пометен от шофьор, карал в насрещното с 94 км/час.  

Снимка: Лора Стаматис

След катастрофата водачът е избягал, заловен е по-късно. Установено е, че е карал с 2,7 промила алкохол в кръвта. Той и до момента отрича да е виновен за катастрофата, като обяснява, че не помни нищо.

 „Съжалявам за момчето, това е младо момче, как да не съжалявам, но не съм карал колата!”, каза обвиняемият Владимир Колев.
Според прокуратурата има неоспорими доказателства, че той е бил зад волана. Делото ще се гледа по общия ред.  

Обвиняемият е освободен с мярка подписка.

Близките на младия мъж събират подписка за промяна на Наказателния кодекс – пияните и дрогирани шофьори да получават по-тежки наказания. До момента са събрани над 1000 подписа в подкрепа на това, тежките случаи на катастрофи с пияни шофьори да се наказват с до 30 години затвор. 

Снимка: Лора Стаматис

„Жалкото и куриозното в ситуацията е, че жертвите правят всичко възможно да има някаква развръзка, а убиецът е на свобода, работи и е по-облагодетелстван от нас. Каквато и присъда да му дадат, и 20 години, Евелин след 20 години няма да се върне”, казва Людмила Дукова – съпруга на Евелин.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме законът да бъде променен и това да не се третира като ПТП, за нас си е убийство”, каза Иван Гайков, един  от най-близките приятели на Евелин. „В момента в България е по-безобидно да убиеш някого с кола, отколкото да вземеш рушвет. Това е недопустимо”, подчерта той.

„Не може безотговорно да се качваш пиян на колата и да си мисли само, че може би на теб няма да се случи. Събираме подписка, за да се промени законът и годините да стигат до 30 при подобни произшествия при особено тежки обстоятелства”, каза още Людмила Дукова.

Общинският съвет в Царево ще подкрепи с декларация действията за по-сериозни наказания.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!