„Изненадан съм, че трябваше да бъде оповестено намерението на лидерите на „Има такъв народ“ по един особен начин, а не с президента, така че поставихме каруцата пред коня“, коментира в предаването „Тази сутрин“ Пламен Киров - бивш конституционен съдия за връщането на втория мандат за съставяне на правителство.

„Беше заявено, че този мандат ще бъде върнат веднага след получаването и след това се излъчи лице, на което да се връчи мандата, за да бъде върнат", посочи той. по думите му нищо фатално не се е случило и днес ще приключи и вторият опит да се създаде правителство. „Предстои да бъде направен третият последен задължителен опит за излъчване на министерски съвет от парламента“, обясни Пламен Киров. Това е малко вероятно според бившия конституционен съдия.

„За съставяне на правителство от третия опит специалисти са ДПС – както за правителството на Беров, така и за мандата, когато беше формирана Тройната коалиция през 2005 г. Те държат ключа на познанието как се формира правителство с трети мандат, но ми се струва, че този път няма да прибегнат до техните услуги“, посочи той.

„Президентът има седем дневен срок вече при третия опит, за да връчи мандат на парламентарна група, а не на лице, излъчено от парламентарна група. След връчването на този проучвателен мандат срокът също е седем дни“, обясни Пламен Киров.

Според него президентът не би трябвало да бави връчването на третия мандат. „Мисля че е взел решение вече“, прогнозира той. Според него това е третата по численост парламентарна група – на БСП. „Там е по-сложно вземането на решения, тъй като това е партия с демократични традиции и се свикват едни широко представителни органи, които вземат политическите решения“, каза бившият конституционен съдия.

„Ако се смята, че веднага трябва да бъде върнат мандата, вероятно ще бъде връчен на „Има такъв народ“, тъй като те заявиха, че нямат шансове да формират някаква коалиция, която да застане зад кабинет, предложен от тях“, смята Пламен Киров.

„Ако в двуседмичен срок не приключи тази процедура по опитите за формиране на кабинет, президентът ще разпусне народното събрание, ще насрочи нови избори, ще назначи служебно правителство и след това ще назначи състав на новата ЦИК“, посочи бившият конституционен съдия.