Може в болниците да има леко надписване на дейността заради ниското заплащане от НЗОК. Такова предположение направи в „Тази сутрин“ бившият директор на „Пирогов“ д-р Спас Спасков.

„Когато говорим за източване на НЗОК, трябва да се направи ясен анализ на ситуацията – цените, по които плаща Здравната каса, са по-ниски от себестойността на дейността на болниците. Затова в болниците трябва да направят нещо, с което да компенсират тази загуба“, каза Спасков.

Той уточни, че няма информация за подобна практика в „Пирогов“. По думите му това е анализ на страничен наблюдател.

„Съществуват потенциални възможности в болниците да има леко написване на дейността. Това е продукт именно на това разминаване. Когато цените са много ниски, не е възможно болницата да оцелее финансово. Тогава се търсят пътища за увеличаване на оборота. Той може да се увеличи страхотно с издирване на пациенти, които да приемаш – като магазин, в който започваш да продаваш атрактивна стока“, коментира бившият директор на спешната болница.

Д-р Спасков посочи, че в „Пирогов“ случаят е малко по-различен. По думите му по време на COVID епидемията на болниците са се плащали допълнителни бюджети и дори при надписване на пациенти, това не би довело до източване на НЗОК.

„В момента политически е изключително удобно да се направят промени в механизмите на разплащане. Тъй като в момента идват нови политици, които са с амбиция нещата да се променят бързо. НЗОК се управлява от човек, проф. Салчев, който е с изключителен опит и визия. Той знае много добре какво би могло да се направи при една политическа подкрепа и той би могъл да бъде ползван като едно свръх компетентно лице“, допълни той и уточни, че не говори за политическа употреба.

Д-р Спас Спасков допусна, че в съда може да паднат обвиненията към „Пирогов“. Той посочи, че новият директор проф. Иван Поромански е изключителен експерт в неговата област и има натрупан управленски опит – бил е член на Борда на директорите.

Той прогнозира, че Поромански ще остане на поста и ще бъде подкрепен от служителите на спешната болница.