Въпреки добрите пожелания, т.нар „зелен сертификат“ за пътуване в ЕС все още не е реалност – ключови въпроси не са изяснени и в Брюксел предстои битка между страните членки, ЕК и евродепутатите.

Преговорите ще засегнат спорни теми като това кои ваксини трябва да се включат в сертификата. ЕП настоява това да са само одобрените от ЕМА, докато ЕК оставя възможност някои държави да признават и други препарати. Сложен въпрос е и дали страните да имат право да въвеждат допълнителни санитарни ограничения.

Важно е и колко ще струват PCR тестовете за тези, които не могат да се ваксинират и дали въобще да трябва да се плаща изследването от пациента, тъй като ваксините са безплатни и това създава условия за дискриминация.

Целта на преговорите е да се стигне до единно решение, а не поредна фрагментация и различни условия в различните страни – въпреки уж общия сертификат. Здравеопазването е област от национална компетенция.

Междувременно ЕК започва на 26 май делото си срещу „АстраЗенека“ за недоставени количества от нейната ваксина. За целта Брюксел ще разчита на външни юридически съветници.