Кандидат-депутатите Александър Иванов от ГЕРБ, Румен Гечев от БСП и Петър Чобанов от ДПС се изправиха в предизборен дебат за икономиката и социалната политика в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

„Като човек, работил в частни и международни компании, който вярва, че пазарната икономика, образованието и предприемчивостта са пътят към успеха, в следващия парламент ще защитавам десни политики“, заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

„България се намира на кръстопът и състоянието на страната ни е изключително тежко. Страната е с най-ниски пенсии и най-силна социална поляризация между бедни и богати. Основна задача е да се върнем към Конституцията и депутатите в парламента да не бъдат „бутононатискачи“, заяви Румен Гечев за приоритетите на БСП след изборите.

Полезни инициативи както за своя избирателен район – Ямбол, така и за цяла България, обеща Петър Чобанов от ДПС. По неговите думи целта на неговата политическа сила е чрез план за „ускорено догонващо икономическо развитие“ да подобри бизнес средата у нас.

Снимка: btvnovinite.bg
Антикризисни мерки и парите за COVID епидемията

Политиката на финансова дисциплина на ГЕРБ показа на обществото, че „белите пари за черни дни са се оказали добра инвестиция“, заяви Александър Иванов.

„Мисля, че инвестициите в образованието ще са следващият етап, който ще се отплати на българската икономика, но да кажем, че социално-икономическите мерки на правителството са достигнали до 4 млрд. лв. изхарчени средствата през 2020 г. за справяне с последствията от здравната и икономическата криза. Подпомогнати бяха българските пенсионери и граждани, както и бизнеса, в частност оборотния капитал“, каза кандидат-депутатът от ГЕРБ.

По неговите думи мерките на управляващите са спасили 300 000 работни места.

Снимка: btvnovinite.bg

"България е отделила само 4% от БВП си за финансирането на антикризисните мерки, докато развитите икономики като Германия са отделили 15%. Ниският бюджетен дефицит няма никаква роля в този случай, след като парите не достигат до нуждаещите се", заяви Гечев, според чиито данни мярката „60/40“ е осъществена на 15%.

"В България мерките срещу пандемията са най-леки и са засегнали най-малко бизнеси. Затова и средствата заделени за пострадалите бизнеси са в такъв процент от БВП", репликира Иванов.

„Ако погледнем фискалния резерв, ще се види, че в БНБ има само 7,5 млрд. лв., които към края на септември са били 13 млрд. лв.“, заяви Петър Чобанов от ДПС, според когото сметките на ГЕРБ не са верни.

„Работодателските организации казват, че извън мярката „60/40“ пряката подкрепа е 300 млн. лв.“, заяви кандидат-депутатът от ДПС.

„В ЕС през тази кризисна година България има повишение на доходите. Най-малкият спад е в българската икономика“, заяви Александър Иванов.

„Заложили сте в бюджета заеми по 5 млрд. лв. Повишението не се дължи на работеща икономика, а на нови заеми“, репликира го Румен Гечев от БСП.

"Ирландия е страната в ЕС, която бележи растеж по време на коронакризата. България е на 12-о място", заяви Петър Чобанов от ДПС.

По неговите думи от ГЕРБ са допуснали "стара грешка" със забавянето на плащанията, защото е известно, че колкото повече се въртят парите, толкова по-голям е оборотът и съответно БВП на страната.

Александър Иванов заяви, че са били отложени доста плащания към хазната, за да се даде глътка въздух за бизнеса.

Снимка: btvnovinite.bg

Данъчна политика

"Възнамеряваме да направим данъците в България европейски, като следваме примера на страни като Германия и Франция. Данъчната тежест няма да се промени за 3 400 000 български граждани. Промяна ще има „само за най-богатите“, които имат доходи над 3600 лева, а това са 120 000 души", заяви Румен Гечев от БСП.

По неговите думи с промяна на данъка върху ценните книжа ще се постигнат постъпления от 1,8 млрд. лева в хазната. БСП предвижда и стимулиране на работещите семейства с две и повече деца.

„ГЕРБ вярва на ниската данъчна основа и широкото покриване на данъците от бизнеса и гражданите. Това помага за изсветляване на доходите. Всякакви социалистически вменявания, че богатите трябва да бъдат по-иновативните, по-вложилите в своето образование и да бъдат санкционирани за по-висок просперитет със своите данъци – ние не го подкрепяме. Ще запазим данъците от 10%“, каза Александър Иванов от ГЕРБ.

„В момента трудът и капиталът са оскъдни. Нивата на реални инвестиции и брой заети сме на нивата от 2006 г. Не можем да си позволим да облагаме труда допълнително. Напротив – трябва мерките да са насочени към това да привличаме работна ръка, да я задържаме тук и да ѝ осигуряваме перспектива и затова е разработена нашата програма за ускорено догонващо развитие, която да даде тази възможност и да запази хората в България“, заяви Петър Чобанов от ДПС.

Реформи в социалната и пенсионната политика

„След двегодишен преглед на българската икономика ОИСР похвали ниската безработица в България, дългите години на балансиран бюджет, високия икономически ръст, поддържането на ниски данъци, темпа в увеличението на заплатите. В заключение ОИСР каза, че България има реформи в ход и отстоява тези нагласи. Ще продължим с тях“, заяви Александър Иванов от ГЕРБ.

Според Румен Гечев от БСП обаче ниската безработица в България се дължи и на голямата емиграция от нашата страна, а Петър Чобанов от ДПС каза, че по данните, с които разполага, има 360 000 по-малко заети.

„Има сериозен проблем със структурата и финансирането на пенсионната система. Пенсионните равнища са пределно ниски, а увеличението не следва растежа на БВП. Има дискриминация – хора, работили по 40 години, получават колкото хора, работили шест“, заяви Румен Гечев.

„Политиката ни в социалната област е ясна. Залагаме на доверие, солидарност, възстановяване на усещането за справедливост и зачитане на фундаменталните права на хората. Социалната система трябва да бъде кодифицирана. Трябва да имаме Кодекс за социалното подпомагане, за да можем да обединим всички социални плащания на едно място, да можем да ги оценим и да видим как си взаимодействат помежду си“, заяви Петър Чобанов от ДПС.

"В момента има голям дефицит в пенсионната система, който се покрива от нашите данъци", допълни Чобанов.

„Само за последния мандат пенсиите бяха преизчислявани ежегодно. Имаше индексиране със средно около 5% от 1 юли всяка година, като минималната пенсия за последните 4 години от 160 лв. стана 300 лв. началото на тази година", каза Александър Иванов от ГЕРБ.

„Кръстосан огън“ 

В последния кръг на дебата „Кръстосан огън“ се размениха реплики за данъчната система, нови технологии и прилагане на европейска практика за промяна на данъчната политика и облагането на по-богатите. 

Беше повдигната и темата за Комисията по хазарта. Европейските въпроси отключиха пък темата дали у нас ще е възможно управление на една партия, или е по-добре да има широка коалиция. 

Последваха забележки за това кой кога е идвал в парламента и с кого биха управлявали участниците в дебата от присъстващите.

Целия дебат гледайте във видеото.