В Международния ден на жената – 8 март, във втория предизборен дебат на предаването „Тази сутрин“ по bTV се изправиха пет дами – Деница Сачева от ГЕРБ, Ирена Анастасова от БСП, Искра Михайлова от ДПС, Цецка Бачкова от „Демократична България“ и Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“.

Писмена покана за участие в дебата беше отправена и към „Има такъв народ“. От партията на Слави Трифонов не получихме официален отказ, но днес нямаме техен представител.

Основни приоритети

Деница Сачева (ГЕРБ): „Това, което възнамерявам да работя в следващия парламент, е свързано отново с политиките по заетостта и със социалното подпомагане. Ще работя за изцяло нов Кодекс на труда и Закон за насърчаване на заетостта, както и за реформа в социалното подпомагане и Кодекс за социална подкрепа.

Що се отнася до избирателния район, от който ще бъда, приоритетът е свързан с образователната инфраструктура на Добрич“.

Ирена Анастасова (БСП): „Моят професионален път е свързан с образованието – то не е просто мисия, то е смисълът на живота ми.

Това прави в 44-тия парламент, това ще правя и в 45-ия парламент, защото там има какво да направим много.

Нашата политика е с грижа към хората, така че всичко, което на правим в политиката, ще бъде насочено към хората“.

Искра Михайлова (ДПС): „Посланието на Движението за права и свободи е рестартиране на държавността. Държавност в центъра, на която е всеки един български гражданин. Всеки български гражданин да намери своите пътища за просперитет – за образование, за развитие и за успех“.

Цецка Бачкова („Демократична България“): „Ние от „Демократична България“ имаме вече подробно разписана програма за модернизация на страната и я представихме публично. За да реализираме обаче мерките в тази програма, на първо място ще работим за това да разградим порочния модел на управление и всички корупционни схеми, върху които той се крепи през последните 11 години. Това са корупционни схеми, които изяждат 10 млрд. лв. годишно.

Аз ще работя за това тези пари да достигат до българските граждани, а не да изчезват някъде в чекмеджетата или да бъдат раздавани като подаяния през прозореца на премиерския джип“.

Мая Манолова („Изправи се! Мутри вън“): „Първият проект за решение, който ще внеса в следващия парламент, ще бъде за създаване на парламентарна комисия, която да ревизира 11-годишното управление на Бойко Борисов и да покаже на българските граждани как парите от държавната хазна се превърнаха в кюлчета и пачки в чекмеджето на премиера. Ще направим така, че привилегиите на депутатите и министрите да бъдат премахнати, като първата стъпка е да ги свалим от служебните автомобили.

А иначе най-важният приоритет е на „Изправи се! Мутри вън“ е повишаване на доходите на българските граждани – 1250 лв. минимално възнаграждение на работещ българин в рамките на следващия манадт“.

COVID-19 и антикризисните мерки

Социалният министър Сачева от ГЕРБ обяви, че от първия регистриран случай на коронавирус у нас точно преди година правителството винаги се е водило на първо място от здравето и живота на хората.

„Винаги сме се вслушвали в Националния оперативен щаб и в това, което казват здравните професионалисти и сме се стремили да има баланс между политическите, социалните, здравните и икономическите последствия. Балансът ни дава възможност много по-леко да преминаваме през кризата от много други държави“, заяви представителката на ГЕРБ.

Според Анастасова от БСП държавата ни не е направила достатъчно, за да имат хората свободен избор на ваксини срещу коронавируса.

„Някои европейски държави показаха, че такъв механизъм има и не разбираме оправданията на управляващите, че Брюксел ни налага нещо, че договорките са само с определени фирми, които бяха представени в парламента“, коментира тя.

Михайлова от ДПС напомни, че в Европа има критик и към Европейската комисия относно процеса на договоряне на ваксини.

„На второ ниво за съжаление България е много назад в класацията на ваксинацията, да не кажа на последно място и това е в резултат на небалансирани поръчки, непреценена ситуация и недовършена работа на национално ниво“, смята представителката на ДПС.

Бачкова от „Демократична България“ обяви, че имам критики към управляващите и по отношение на здравните мерки, и по отношение на икономическите  и социалните мерки.

„Те са изключително неадекватни, изключително закъснели и изключително пестеливи. Де факто засегнатият български бизнес не беше подпомогнат. Раздаваха се пари на калпак, предизборно“, уточни тя.

По думите й България няма план за излизане и възстановяване от кризата.

Манолова от „Изправи се! Мутри вън“ също разкритикува процеса на ваксинация срещу COVID-19  у нас.

„Разбрахме, че правителството е купило 8 млн. ваксини, а до момента са поставен малко над 200 хил., тоест един мизерен процент. България е последна по тестове, първа по смъртност и последна по ваксиниране. Решението за справяне с COVID кризата и отваряне на бизнесите е ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране“, заяви Манолова.

Кръстосан огън

Участниците в дебата предварително теглиха жребий, който определя на кого ще задават въпрос.

Бачкова от „Демократична България“ попита представителят на БСП Анастасова склонни ли са социалистите да подкрепят мерки и инициативи, които слагат край на недосегаемостта на главния прокурор.

„Не само сме склонни, ние в рамките и на това Народно събрание не участвахме в тези смехотворни законопроекти, които бяха предложени от управляващата коалиция. Ние бяхме и с гражданите на площадите, където бяхте и вие лятото“, отговори представителката на социалистите.

На Анастасова от жребия се падна да отправи въпрос към Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън“. Той е: „Как мислите, че оттук нататък проблемите ще бъдат по-добре решени – с ляв или с десен прочит“.

„Корупцията не е лява и дясна, бедността също не е лява или дясна… Решенията в съвременна България няма как да се търсят вляво или вдясно. Нашата идеология е грижата за хората“, отговори Манолова.

На представителката на „Изправи се! Мутри вън“ се падна да пита представителката на ДПС. „През лятото Борисов отстрани трима министри с обяснението, че го прави, защото те са свързани с ДПС. Смятате ли в следващия парламент да предлагате министри на Борисов, ако той влезе в управлението“, попита Манолова.

Михайлова определи препратката към тримата министри като „откровена спекулация“.

„Що се отнася до това какво ще прави Движението за права и свободи в следващия парламент, ние ясно сме го казали – за нас е важно да има програма за устойчиво развитие на България. Ние ще можем да работи с всеки, който приеме работа по такава програма“, коментира Искра Михайлова.

На свой ред тя отправи въпрос към Деница Сачева: „Приемате ли Вие като представител на ГЕРБ, че страната ни има крещяща необходимост от ясна стратегия за своето развитие, защото ние в продължение на години тъпчем на едно място“.

„Не разбирам презумпцията във Вашия въпрос, че ние не вървим напред при положение, че БНП нараства, минималната работна заплата нараства. Това не се случва от само себе си, а благодарение на конкретни политики. Ние вече нямаме институции за деца в България, това не е ли изключително голям напредък. Залагаме следващите 15 години да нямаме институции и за възрастни хора“, гласи част от отговора Сачева.

Представителката на управляващата партия трябваше да отправи въпрос към Бачкова от „Демократична България“.

„Тъй като те категорично са се обявили за опозиция на ГЕРБ, кои ще бъдат естествените им коалиционни партньори в следващия парламент, за да могат те да реализират своите политики и БСП естествен коалиционен партньор ли е на „Демократична България“, попита Сачева.

Бачкова напомни, че ДБ вече има подробна програма за модернизация на България и обяви, че политическата формация ще търси подкрепата от всички политически партии, които са готови да застанат зад мерките, които предлагат.

„Няма смисъл да говорим за коалиции, говорим за реформи, за търсене на мнозинства. Аз обаче се питам къде е предизборната програма на ГЕРБ, за да може все пак да преценим какво предлагате вие за следващите четири години“, допълни Бачкова.

Вижте целия дебат във видеото!