Три години след опустошителната градушка в Левски, градоносните облаци вече заобикалят градчето. В най-голямата оранжерия в района, която претърпя щети за милиони левове през 2017 г., е монтирана противоградна инсталация, която оказва се, носи ползи за целия град.

Снимка: bTV

Годината е 2017 г., месецът - юли, датата - втори срещу трети. Този ден от календара хората в Левски ще помнят цял живот. Градушка с големина на яйце удря градчето два пъти за няколко часа, през нощта.

Пощадена сграда няма. Потрошени са автомобили, покриви, фасади, стопанства. Стъклено-стоманена оранжерия върху 120 дка площ е на сол.

Сценарият е на път да се повтори и миналата година. "Просто онзи големият началник отгоре ни прати един есемес, че е крайно време да вземем мерки“, казва Никола Чакъров, технически сътрудник в предприятието за био зеленчуци, Левски.

Снимка: bTV

Няколко дни по-късно в оранжерията е поставено съоръжение, което разбива градоносните облаци.

Снимка: bTV

"Много просто нещо, гениално като всяко просто нещо. Имаме бутилки с ацетиленов и имаме ето този конус, който е много интересен... Бутилките ацетиленов пускат определена доза от газа в горивната камера, свещ запалва този газ и благодарение на този конус, който е специално изчислен нагоре, заминава шокова вълна, която фактически е с по- висока температура и разтопява на практика градоносното ядро на облака“, казва Никола Чакъров.

Снимка: bTV

Инсталацията представлява генератор за шокови вълни. Заплахата засича доплеров радар, който изпраща сигнал към съоръжението.

Ефектът вече е осезаем. "Преди 20 дена имаше много силна буря, с много силен вятър и заваля градушка, като тук в самия обект почти не е паднала, докато в най-крайните части на града имаше, но беше мека, дребна и много бързо се разтопи. Така че, имало е градоносен облак, който е бил с доста лед е носел, но благодарение на съоръжението, което имаме, успяхме да се разминем без поражения“, обясни Евелина Владимирова, управител на оранжерията в Левски.

Снимка: bTV

Инсталацията реагира на заплаха в радиус от 15 км. В общината не липсвали и сигнали против.

"Промяната на климатичните условия тука в нашия район последните 3-4 години направи общината Левски, така важна за новините с градушки и с бедствия, които хората населението преживя... Това беше непозната технология. Имаше известни страхове в началото, че може да е опасна за здравето, за живота, за газовете, които се изстрелват“, каза Любка Александрова, кмет на община Левски.

Съоръжението е проверявано многократно, въпреки че контрол над него няма нито една институция. Нарушения не са констатирани.