Коронавирусът няма нищо общо с грипа – за разлика от грипа, при който имаме специфични противовирусни лекарства, тук нямаме такива. Лекуваме последствията при COVID-19.

Това обясни началникът на отделение във ВМА д-р Дончо Дончев, който, от доброволец в борбата с инфекцията, се заразява, а след това дарява и плазма за лечението на други пациенти.

За „Тази сутрин“ той сподели, че е бил съкрушен, когато е разбрал, че е заразен с коронавирус, защото е оставил екипа с човек по-малко.

„Не ме беше страх да вляза в коронавирус отделението. Съзнавам, че създадох неудобства на семейството си. Като повечето доброволци си наех квартира и 3 месеца бях откъснат от близките. Това го правят повечето доброволци на собствен разход“, коментира Дончев.  

По думите му, откакто е започнала пандемията, лекари от всякакви специалности, болници и отделения е трябвало да се ангажират с лечението само на една болест. Той се заразява в COVID-19 отделението на ВМА. На 8 май започват тежки прояви, като лекарят се надявал по-бързо да приключи карантинният период, за да се върне като доброволец.

„Никога не съм имал здравословни проблеми. Хора, които са здрави, понякога развиват свръхимунна реакция със стъпаловидно, безконтролно освобождаване на вещества, които нормално трябва да предизвикат имунния отговор. В случая предизвикват промени в тъканите, преди всичко в белите дробове, които са болестни“, обясни той.

И продължи: „Факт е, че дишам с остатъци от белите си дробове. Скенерите показват, че голяма част от функционалната част на белия ми дроб е заменена с непродуктивна (съединителна) тъкан“.

Лекарят в момента пише книга.

Вижте още във видеото!