Биопроизводители излизат на протест. Те не са съгласни с нова наредба на земеделското министерство. Протестират и заради неподновени лицензи на някои от фирмите, които им издават сертификати. 

Новият сертификат, изобразен на продуктите, трябва да бъде издаден от фирма, която има лиценз. Биопроизводителите имат срок до края на месеца да подменят опаковките на своите продукти.

На нашия пазар работят 14 сертифициращи фирми. Без лиценз остават две от тях и от това страдат десетки биопрозводители. Фирмите, лишени от лиценз, твърдят, че са репресирани, защото критикували нова наредба в Министерството на земеделието. От ведомството отговориха, че атака няма, а въпросните фирми не отговаряли на новите изисквания.

„Всички законодателни промени са свързани със затягане на системата на контрол, тъй като има доклади, включително и от европейски институции, които констатират слабости именно в системата за контрол. Министерството на земеделието е компетентното звено за извършването на този контрол, като той е делегиран на въпросните контролиращи лица. Респективно от тях изискваме контролът да бъде качествен”, обясни в „Тази сутрин" зам.-министърът на земеделието Вергиния Кръстева.

Биопроизводителите обаче твърдят, че са изправени до стената.

„Изразходват се европейски средства за фирми и хора, които не произвеждат биологочина продукция. Тези доклади бяха последвани от едни промени в нормативната наредба, които вместо да се обърнат срещу тези практики, те са насочени към реалните биопроизводители и поставят в риск бизнеса им заради тежките рестрикциите”, коментира Веселина Ралчева от Българска асоциация "Биопродукти".

По думите на Вергиния Кръстева промените са обсъждани многократно с биопроизводителите.

„Това не е просто атака срещу биоземеделието. Това е геноцид и трябва да се вземат спешни мерки, за да се прекрати гаврата с хората, които реално произвеждат биопродукти в България, както и да се спре източването на евросредства от фирми, които не произвеждат биопродукция”, заяви Благовеста Василева, която е биопроизводител.