Замърсяването към момента не е много голямо. Ако приемем, че е в тази степен, в която е сега, морето поема замърсителя и го подлага на самопречистване.

Така коментира ситуацията с разливите край заседналия край Камен бряг кораб "Вера Су" изследователят и хидробиолог доц. д-р Любомир Кендеров в "Тази сутрин".

По думите му ситуацията към момента не е толкова опасна, колкото ако големи количества карбамид попаднат във водата рязко, вследствие на голяма пробойна или обръщане на кораба.

"Замърсителят е вещество, което естествено се среща във водата. Карбамидът е неконсервативен замърсител, тук просто концентрацията е голяма. Трябва да се стремим да го отнемем в сухата му или вече течна форма, без да попада във водата", добави той.

Според доц. д-р Кендеров, ако големи количества от товара на "Вера Су" се разлеят в морето, това ще представлява потенциална опасност за морските екосистеми.

"Бързо ще се превърне в амоняк или амонячен йон, който ще действа отровно върху морските организми", предупреди хидробиологът.