„Може да имаме само хипотези за трафика на пари през „Капитан Андреево“. Най-популярната хипотеза е, че това е пране на пари. Прекарване през българските граници и съответно реализиране през турски банки или там формални механизми за банкиране“, коментира експертът Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията за хванатата рекордна сума в евро на турската граница в „Тази сутрин“.

„Другата вероятно по-силна причина е рекордния срив на турската лира и в резултат на това стоките в Турция са на значително по-ниски цени спрямо европейски държави. Свидетели сме на тази екскурзия за пазаруване в Турция. Български граждани всеки уикенд наводняват Одрин. Така че хипотезата, която ми се реалистична, че за да спестите банковите трансфери и съответно силно неблагоприятните курсове на турските банки, които Ердоган се опитва да ги регулира, вероятно това предизвиква тези кешове, които се укриват“, каза Безлов.

Според него е сложно да се разкрие произхода на парите, тъй като заловените са само куриери.

Безлов похвали действията на митничарите, които са подложили автобуса на проверка, тъй като това е необичайно, особено за автобуси от Европа към Турция.

По думите му проблемът с лабораторията за фитосанитатен контрол става международен, защото пречи на турския износ на храни и се получава тапа. Според него „сагата“ ще продължи дълго, защото засегнатата фирма ще съди държавата, а това ще само тя извършва тези проверки е меко казано странно.