Бездомен мъж с ТЕЛК получи два наказателни акта за 600 лева в Бургас за това, че е седнал на пейка и е без маска.

Сдружението „Каритас“, което му помага, търси съдействие за обжалването на наказателните постановления.

Снимка: btvnovinite.bg

Данаил Костов е на 47 години, има епилепсия и е с умствена изостаналост.

От 26 години спи на улицата. В началото на пандемията тази пролет е глобен два пъти за по 300 лева от полицията.

Наказателните постановления са получени в офиса на център „Каритас“, защото бездомникът няма какъв друг адрес да им посочи.

В тях пише, че на 24 април не е поставил защитна маска на лицето си и седи на пейка в градската градина, която е близо до дневния център.

„Не може да ги плати, даже не може и да ги обжалва сам. Той просто не знае какво да направи“, обясни Асена Матеева, социален работник в "Каритас".

Според нея мъжът не е имал възможност да си купи маска и освен това най-вероятно не е бил наясно какво точно се иска от него, понеже не му е обяснено по подходящ начин. 

„Това, което може да се случи, е да му бъде наложен някакъв запор. Той има инвалидна пенсия и освен че ще е на улицата, няма да има възможност да си купи лекарствата за епилепсията и ще припада непрекъснато по улицата, което се е случвало вече“, обясни още Матеева.

Около 70 бездомници като Данаил всеки месец ползват услугите на дневен център „Каритас“. За полицаите бездомникът е част от статистиката.

"Именно в първата вълна на COVID заболяванията бяха съставени общо 750 акта за подобен род нарушения на заповедта на здравния министър. Ако някой не е съгласен, би могъл да се възползва в указания в закона ред за обжалване на съставените наказателни постановления”, коментира говорителят на ОД на МВР-Бургас Цветелина Рандева.

Срокът за обжалване изтича утре. В също време хората от близкия блок подават жалби срещу бездомниците.

„Той е без маска, всеки ден е пиян, всеки ден „дай 2 лева, дай 3 лева“, върви след мен, нещо ужасно е да ви кажа. Аз съм вдигнала ръце“, каза домоуправителят на блока Пенка Иванова.