От днес спират автобусите между селата в община Казанлък. 19 населени места остават без обществен транспорт. Причината е, че превозвачът не е доволен от субсидирането, което получава от общината.

„Всяка година и всеки месец подаваме справки за загубите на фирмата. Те не се взимат под внимание. Получаваме субсидии и компенсации от общинския бюджет 0 лева за 15 г. Държавата дава 193 000 лв. за COVID мерки за 2021 г., които не ни бяха изплатени“, разказа собственикът Иван Кутев.

Служителите на фирмата превозвач от днес ще останат без работа.

„Категорично няма отказ към превозвача за тези мерки, които са предвидени за община Казанлък. Постановлението, предвиждащо тези мерки, е от октомври 2021 г. В указание на финансовия министър се казва, че превозвачите трябва да представят резултатите си за 2021 г. В община Казанлък са внесени справки, касаещи резултатите от превозвача през януари“, заяви зам.-кмет на Казанлък Даниела Колева.

Снимка: bTV

В момента се извършва проверка на предоставените справки.

„Получили сме разрешение от областния управител за възлагане на този транспорт на други превозвачи, в разговори сме. Очакваме да възстановим транспортната схема най-рано от утре. За съжаление, за днес не можем да реагираме“, добави зам.-кметът.

От общината вече са влезли в преговори с други превозвачи, които временно да поемат курсовете до селата. Сключен договор обаче все още нямя.