„Това, че една мечка е достигнала до населено място, не е проблем. Проблем е, когато започне да влиза по дворовете и да унищожава имущество. Появяването на мечката не е просто резултат на множество размножаване, при което да си мечките си търсят нови пространства, то може да се дължи на една друга по-проста причина, че ние сме навлезли на територията, където мечките обитават. Трябва да знаем, че женска мечка обитава между 200-250 хектара. Тя няма да тръгне да скита из планината, да навлиза в населените места, освен ако не бъде прогонена по някаква причини“.

Това заяви заместник-министърът на околната среда Тома Белев в „Тази сутрин“ по повод на  мечката, която изплаши жителите на Чепеларе.

Като причини за прогонване на мечката от местообитанието ѝ той посочи засилено туристическо присъствие или интензивен дърводобив.

Преселването е един от вариантите за справяне с проблеми мечки, а ако има нанесени щети от тях, екоминистърът може да обезщети пострадалите собственици, каза Белев.

Преселването „не винаги успешно или по скоро често е неуспешно, защото вкарвайки едно животно в чужда територия, просто домакинът ще го изгони“, отбеляза Белев.

Заместник-министърът посочи, че в тазгодишния бюджет „сме заложили закупуване на електропастири там, където често се появяват мечките“.

Предприемат се и стъпки към мониторинг и установяване на броя на животните у нас.

Белев коментира и случаите на незаконен златодобив у нас, които нанасят щети на природата.

„Компетентно е министерство на енергетиката, тоест тук административно наказателното производство е следното - кметът установява и издава акт за незаконно ползване на подземни богатства, независимо дали коментираме злато скали и мрамори или нещо друго и министърът на енергетиката издава наказателно постановление“, каза Белев.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!