Бейби бум регистрират в Силистра. За малко повече от денонощие седем деца проплакаха в родилното на областната болница, а майка с COVID-19 роди детенце без коронавирус.

Оказва се, че неочакваният бум на новородени не е неочакван за опитните специалисти в АГ отделението и в неонатологията на силистренската болница.

„Ние очаквахме този бейби бум – да ни се родят седем деца за малко повече от 24 часа. След като в нашия град имаме средно от едно до две деца на ден. Така че тези деца много ни ощастливиха, много ни зарадваха. Очаквани са, но не очаквахме да се родят толкова деца за толкова кратко време“, казва д-р Румяна Манева, началник на неонатологията в МБАЛ-Силистра.

Снимка: btvnovinite.bg

„Причините най-вероятно са пандемията март месец и поради тази причина има повече бебенца. Имахме много по-малко работа предходните дни, но сега се очаква целия декември да има много по-голяма раждаемост. Добрият ефект от карантината е, че има по-голяма раждаемост, а ние се нуждаем от много нови българчета“, казва акушерката Полина Георгиева.

Но едно раждане прави медиците още по-щастливи тези дни - на майка с коронавирус, но със здраво бебе.

„Това беше доста тревожно за всички, защото за нас това беше първият случай и ние естествено бяхме тревожни. За нашето отделение стресът беше още по-голям, защото детето имаше сериозни здравословни проблеми. Наложи се продължителна дихателна реанимация, което за нас са най-тежките деца“, споделя д-р Манева.

Снимка: btvnovinite.bg

Благодарна за грижите за това дете е и баба му Иванка Костова.

„Положиха искрено много усилия за живота на това дете, което беше в много критично състояние и майката също, която днес я изписаха. Надяваме се в най-скоро време да си го видим и да си го гушнем. Искрени благодарности, пожелавам да бъдат винаги така всеотдайни към всички родилки. Да бъдат полезни с помощта си и всеки един да бъде доволен и щастлив в такъв момент“, казва Иванка.

Снимка: btvnovinite.bg

Три от децата са родени нормално, а четири – чрез секцио, допълват картината от тези напрегнати, но радостни 33 часа медиците.