Десетки българи се оказаха в бедствено положение във Великобритания, след като страната изпадна в безпрецедентна изолация заради спрените полети. Ситуацията се усложнява от това, че Островът е разделен на райони, в които действат различни ограничения. Придвижването между различните зони  е забранено.

Такъв е случаят на Тодор Пингов и Емилия Константинова, които в разгара на кризата се оказват без работа, на улицата в град Линкълн в Северна Англия. Вече 3 ден спят на автогарата в града. Те разполагат с 80 паунда и без никаква възможност да стигнат до Лондон. Няма как да се приберат в и България заради спрените полети. 

Тодор обясни, че са приятелката му Емилия се разболяла, а работодателят им ги изгонил, без да им плати. 

„Ходихме пеша 15 км до Линкълн и тук останахме, трети ден сме на автогарата. Звъннах на посланика, той човека ни съчувства, но ни каза да не ходим в Лондон, защото границите са затворени. Даде ни един адрес тук, но жилищата за бездомни са пълни“, добави мъжът. 

По думите му съжаляват, че са дошли да работят на Острова. По указания на посланик Марин Райков консулската служба изготвя списък на крайно нуждаещи се граждани, изпаднали в бедствено положение. До момента има регистрирани около 40 подобни случая. Възможна е организацията на хуманитарен полет от Великобритания до България, но за момента такъв не е организиран. 

В мрежата се разпространяват измами с чартърни полети. Цената, от която започват те е 370 паунда. Подобен полет би бил в нарушение на заповедта на здравния министър.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!