Бебе от световно застрашения вид египетски лешояд се излюпи в дивото гнездо край Провадия. Местонахождението на гнездото обаче се пази в тайна от мерки за сигурност.

Меджнун Адемов от Българското дружество за защита на птиците се грижи през последните 10 години за съхранение на вида.

„На 30 май се излюпи. Имаме две яйца. Може да сме благодарни като разликата между тези две яйца е девет дни, така че чакаме днес-утре да се излюпи и второто пиленце“, разказа Адемов.

„Те са доста грижовни родители, така че още от самото излюпване на яйцето по време на мътенето и после при отглеждането на пилетата, те се грижат съвместно, редуват се в гнездото при мътенето на яйцето“, разказа Адемов.

„Моята дейност основно е да им доставя храна в близост до гнездото. След това се оттеглям настрани и вече родителите имат оттам нататък грижата да доставят храната до гнездото и да подхранват малките“, каза Меджнун.

„Радостното е, че тази година, че освен тази основна двойка, която имаме в района, имаме и втора двойка, която се появи в района, но нещо се издъниха. Втората двойка няма сформирано гнездо, но все пак това е радостна новина“, каза Адемов.