Бебе гигант проплака в Университетската болница в Русе. Момченцето тежи 5 кг и 200 грама и е най-голямото бебе, родено от началото на годината.

Малкият Сърач е роден на Игнажден и е второ дете в семейството на Сехер и съпруга й Реза, които живеят в търговищкото село Крепча. Въпреки че бременността й е била нормална, 35-годишната майка избира да роди в Русе.

Снимка: bTV

„Накрая вече бях по-тежка, повече си полежавах, и така, други проблеми не съм имала”, сподели Сехер Раимова, родилка.

Тъй като плодът е голям, лекарите решават да го изродят чрез секцио. Когато разбира, че бебето е истински гигант, майката първоначално не може да повярва.

Снимка: bTV

„Първото се роди 3,900 и не сме много едри, но…не съм очаквала, очаквах го да е над 4 кг, около 4 и половина, но чак 5,200 не съм очаквала, честно казано нямах никаква реакция, само го казах и почнах да мисля, как може да е 5,200. Много е пораснало”, каза Сехер Раимова, родилка.

Снимка: bTV

Лекарите споделят, че такива бебета се раждат рядко.

„Нормално родените деца са от 2,500 до 4,500. Над 4,500 вече се смята за едър плод, гигантски плод. Раждат се, но не е много често. Над 5 кг, говорим за бебета над 5 кг”, заяви д-р Ани Матеева, старши лекар в  УМБАЛ "Канев – Русе”.

Майката и бебето са добре, но според лекарите те трябва да останат още малко в болницата.

„В момента се намира в интензивния сектор, защото се нуждае от по-интензивно наблюдение и лечение от страна на неонатолозите”, каза д-р Ани Матеева, старши лекар в  УМБАЛ "Канев – Русе”.

Снимка: bTV

А Сехер вече е избрала красиво име за втория си син.

„Казва се Сърач, светлина означава, нещо подобно, светлина… щастлива съм, много съм щастлива…”, обясни Сехер.

Въпреки че е най-голямото бебе за годината, рекордьор за последните пет години в Русе си остава малкият Берк от село Смирненски, който се роди през 2015-а с тегло от 5 кг и 300 грама.