Пожар в село Говедарци остави без дом две семейства с деца. В пламъците са изгорели две къщи и стопански постройки.

Пожарът все още не е напълно потушен – има локални огнища. В гасенето се включват освен четири екипа на пожарната и доброволци от околността.

Огънят тръгва от разпалено барбекю, разказват съседите на пострадалите семейства. Пламва барака, която е в двора между двете къщи. Непосредствено до нея има паркиран автомобил, който е с газова уредба. По информация на bTV газовата уредба на колата не е гръмнала.

Снимка: bTV

„Аз бях вътре в стаята с малкото си дете и се оправях, за да изляза и да взема другите си две деца от детска градина. Тогава видях огъня, но в първия момент не си представих, че е нещо толкова сериозно“, разказва Светослава Пейчева.

Когато вижда как всичко се случва за секунди, тя грабва детето от леглото и го извежда от къщата. След това започнала да търси маркуч, за да гаси пожара.

Съседката в другата къща също подценила ситуацията, защото решила, че някой събира и гори сухи листа и треви в двора си. След това обаче чула викове: „Горите“ и „Давайте маркуча“. Започнали да прииждат и други съседи, за да помагат в гасенето.

Сега семействата без дом са отседнали в роднини, защото къщите им не стават за живеене. Твърдят също така, че са в шок и непрекъснато им се привиждат пламъци.

„Причините за пожара ще бъдат установени от разследващите органи, които са пристигнали на място. При нас на дежурния телефон такъв сигнал беше подаден в 16:05 часа от кмета на село Говедарци. Веднага се свързахме със службата по пожарна безопасност в Самоков. Те вече знаеха за пожара, защото при тях сигналът беше постъпил по-рано“, разказа Ангелина Вангелова от общината в Самоков.

Ето и банковите сметки на пострадалите семейства:

1. Светослава Бисерова Пейчева

BG71UNCR70001598109488

2. Стефан Георгиев Пейчов

BG17UNCR70001598109490