Български апарат ще бъде изстрелян през септември с мисия на Европейската космическа агенция, за да изследва Марс.

Европейският робот за бъдещата космическа мисия „ЕкзоМарс“, който ще сондира в дълбочина марсианската почва, е готов за старта си през септември, съобщи Европейската космическа агенция.

„Това е един спектрометър, дозиметър на космическа радиация. Неговата задача е да измерва нивото на дозите и потоците на космическа радиация по пътя на апарата до Марс и след като кацне на повърхността на планетата“, обясни в „Тази сутрин“ проф. Йорданка Семкова от Института по космически изследвания и технологии към БАН.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вторият етап на мисията „ЕкзоМарс“ включва един ровър и една платформа, която трябва да кацне там. Нашият дозиметър от серията „Люлин“ ще бъде на платформата“, обясни проф. Семкова.  

„Разработката на космическите прибори отнема относително дълго време. Това е валидно и за този апарат, защото минават множество тестове, проверки и изпитания. Подобен на този апарат вече е събирал данни за радиацията“, отбеляза тя.

„Дозиметрите от серията „Люлин“ имат дълга история. Първият е създадено още през 1988 г. във връзка с полета на втория български космонавт Александър Александров и от тогава от тази серия дозиметри летят на множество апарати към Луната и Марс“, каза проф. Семкова. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!