Семейна ферма от странджанското село Индже войвода спечели първа награда на Европейския конгрес на младите фермери. Младите стопани се грижат за над 2000 пчелни кошера.

Домашен течен шоколад с мед – това е една от рецептите, с които семейство фермери печелят наградата си от европейския форум. Медът е тайната съставка, наред с останалите  натурални продукти като масло, мляко и лешников тахан.

Във фермата на Ралица и Димитър Станчеви има и винарна, в която произвеждат вино с мед.

Снимка: bTV

"Медът се добавя в съвсем малки количества при ферментацията на гроздето и го използваме, за да отключи т.нар. дива ферментация. По-интересното при нас е, че произвеждаме и медовина, това е чисто вино от мед. Всяка една бутилка е запечатана с чист пчелен восък", разказва Ралица.

Широкото използване на мед не е случайно. През 2007 г. година семейството започва да отглежда пчели с 40 стари кошера и се мести да живее на село.

Днес Димитър е на 36 години, баща на четири деца, а кошерите вече наброяват 2200. Разположени са в 30 пчелина на различна надморска височина с различна растителност и от всеки вадят различен мед – манов, плодов, от детелини, билки, общо около 25 вида. Това е и причината за голямата европейска награда.

Снимка: bTV

"Всеки трябва да се чувства горд, че ние успяхме да смачкаме германци, австрийци, холандци, французи, това са типично земеделски държави с многогодишни традиции. Винаги съм имал мечта да покажем на западняците как се прави", добавя фермерът.

Според Димитър фермата му е на по-високо ниво.

"Бих казал на световно ниво, защото по начина на организация винаги съм го твърдял и го доказахме, че ние нямаме аналог в Европа. Има такива стопанства в Австралия, в Нова Зеландия, в Канада, в Щатите, но това са огромни държави по размера си и е нормално да имат такъв тип организация", добавя той.

Снимка: bTV

Победата не е за размерите на фермата или произведеното количество, а за качеството на продукцията, както и за различните приложения на меда. Използва се вместо захар и като консервант. С мед се прави и царската туршия, която приготвят от биологично чисти зеленчуци. Произвеждат още лютеница и кетчуп с мед, както и сокове, и сладка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!