Българин създаде бордова игра за малки, големи и незрящи хора. Изобретателят е Маргарит Ралев, който е инженер, дизайнер и баща на две деца.

По думите му играта „Гемджи“ развива въображението и логическото мислене и прави всички – равностойни противници. Представете си – шах, домино, покер, табла, конструктор, 3D фигурки, които се побират в джоба ни.

Снимка: btvnovinite.bg

Вместо тесте карти – магнити в черно и бяло. Ралев посочи, че със 70-те чипа могат да се правят безброй игри, с които могат да се забавляват от най-малките до най-големите. Идеята хрумва на Маргарит, докато играе с дъщеря си у дома. „Децата ги харесват много и с дни са далеч от мониторите, което беше част от моята идея – моите деца да може да не са обладани от черното огледало“, разказа създателят на играта.

„Гемджи“ e игра, която развива логическото мислене, казва Маргарит и допълва, че дъщеря му я предпочита пред „Плейстейшън“. 7-годишният Борис я тества за първи път. Магнитите могат да се превърнат в конструктор.

„Има 500 магнита, които спомагат за това, че всяко пулче да може от абсолютно всяка страна да се захване. Тоест, както и да го въртите, по абсолютно всеки произволен начин, пулчетата се захващат.

Снимка: btvnovinite.bg

По-малките деца успяват да построят 2D и 3D фигурки. Релефът на магнитния чип и звуковият ефект позволяват и на хорa с увредено зрение да се забавляват пълноценно. Всеки играч може и да измисли своя авторска комбинация и нови правила. 

Изобретателят се надява играта да спечели фенове, а от средата на септември – и финансиране.