От 1 май ваксината срещу COVID-19 в Индия е станала безплатна – преди това не всички индийци са могли да си позволят защитата срещу вируса. Това разказа в ефира на „Тази сутрин“ Биляна Мюлер, която преподава в университета в Делхи.

Именно ваксинацията е един от методите, с който индийските власти се опитват да се справят с внезапната вълна, която заля страната и породи нов щам – „Делта“, който вече „стъпи“ и у нас.

Индийците могат да избират между два вида ваксина – „Ковакс“ и „Ковишийлд“.

Самата Мюлер вече се е възползвала от тази възможност.

„Създаде се платформа в интернет, мобилно приложение, където всеки гражданин може да се регистрира. (…) Бях много приятно изненадана колко спокойно прочете всичко. Беше организирано, нямаше тълпи, всеки си имаше номера. Регистрацията се проведе много коректно. Номерата се записваха много коректно на ваксината“, разказа българката.

Що се отнася до мерките срещу заразата, в Индия препоръчват йогата и упражненията за дишане. Също така различните дейности за разделени между четните и нечетните дни и всеки ден гражданите трябва да следят какво могат да направят в съответния ден и какво не.