Още тази година може да бъде подадено искане за сертифициране на ваксината срещу COVID-19, която разработват учени от Оксфордския университет.

В клинични проучвания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка участват 20 хиляди души. Сред участниците е и живеещата в Оксфорд българка Мария Спирова.

„Ваксината е мускулна. Всички доброволци са „заслепени“ и не знаят коя ваксина им се дава. За да бъде експериментът и това изпитание научно издържано, половината от нас получават друга ваксина. Тоест вече лицензирана ваксина срещу менингит. И ние няма да знаем дали сме получили експерименталната ваксина или вече лицензираната ваксина срещу менингит още 10 месеца“, разказа Спирова в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това, което ми се случи на мен, беше най-типичният страничен ефект. Около два дни поддържах около 38 градуса температура и после това се пресече като с нож и се почувствах добре. Не съм преживявали никакви други странични ефекти до момента. Очаквам през септември втората доза. Самата аз се намирам в групата, която ще получи най-висока доза от ваксината, с надежда тази двойна доза да предпази останалите, за да може да предпази околните – тоест аз да имам толкова висока степен на защита, че да не се превръщам в заразоносител и да не предавам вируса на други хора“, разкри Мария.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!