Арестуваният във Великобритания на 7 февруари български гражданин Тихомир Иванчев официално беше обвинен в шпионаж в полза на Русия. Твърди се, че той е част от по-голяма мрежа от българи, базирани в Обединеното кралство, които са извършвали наблюдение на конкретни хора и места.

38-годишният Тихомир Иванов Иванчев е от западния лондонски квартал „Актън“, където живее и има бояджийски бизнес. Засега няма изявление на английската прокуратура каква е неговата съпричастност към случая.  

След ареста в началото на февруари той е пуснат под гаранция, но е задържан отново на 27 февруари, защото Кралската прокуратура е събрала достатъчно доказателства, че има общо с вече арестуваните други петима български граждани миналата година.

По думи на защитата на арестувания българин м началото на февруари Тихомир е бил задържан и разпитван. След това пуснат под парична гаранция. Вчера е върнат в ареста. По неофициална информация той е имал връзка с едно от другите задържани лица - Ваня Габерова.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова очакват съдебен процес на 28 октомври по обвинения в шпионаж в полза на Русия, следене и наблюдение на хора и обекти, включително извършване на отвличания.

Адвокатът твърди, че според обвиненията българите са работили за Ян Марсалек, който стои зад една от най-големите измами в Германия.  Но липсват доказателства. 

Вчера Тихомир Иванчев се яви лично в съда, където потвърди самоличността си. Следващото му дело е насрочено за 15 март, като той остава в ареста след отказ за пускане под гаранция.

Какво още се знае за Иванчев?. В миналото е имал спортна кариера в България и е познат в средите на водните спортове като добър плувец.

Негови познати от българската диаспора във Великобритания споделиха за bTV, че се е занимавал с лепене на тапети, като негови клиенти са били „богати хора“.

Припомняме, че за ръководител на шпионските операции се смята Орлин Русев, който е получавал задачите от Ян Марсалек – австрийски гражданин, издирван в Германия, след като беше заподозрян в извършване на голяма финансова измама. Смята се, че сега той е в Русия.

Българската дипломатическа мисия в Лондон следи внимателно развитието на случая, макар и никой от арестуваните да не е търсил съдействие от посолството.