АМ „Тракия“ е отворена, почистена и проходима при зимни условия. Вчера част от аутобана остана затворен за около 6 часа. Шофьорите бяха подложени на изпитание – силни пориви на вятъра, които вдигаха снега от нивите и ограничаваха видимостта. 

Огромни купчини сняг са избутани край пътя от снегорините. Директорът на областното пътно управление в Бургас – инж. Митко Порязов, обясни, че към момента има два затворени пътни участъка в областта. Това са от Дюлинския проход до отсечката при с. Горица и третокласният път между Изворище и Каблешково.   

„Знаем за тези явления и сме подготвени. В такива случаи се разполагаме на терен и в момента, в който вятърът достигне ураганна сила, предприемаме действия по затваряне на участъците и освобождаване на платната“, каза инж. Порязов.

Той допълни, че природното явление се получава при снеговалеж и северен или североизточен вятър. 

По думите му вятърът се завихря и видимостта пада до нула. Той сравни ситуацията с шофиране със затворени очи.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е на определени участъци, това е и най-опасното – шофьорите карат по почистен път и изведнъж попадат в участък, при който видимостта е нулева, а ти не си подготвен за реакция“, каза инж. Порязов. 

Той каза още, че преградите в полето спират част от снега и забавят навяването му по пътното платно. 

Снимка: btvnovinite.bg

Дългогодишният автомобилен състезател Стоян Апостолов посочи, че ако попаднем на подобни условия, трябва да се запази самообладание и да не се посяга към спирачката.

„В този момент може да има заледен участък отдолу. Не трябва да променяме и траекторията, защото по магистралата си позволяваме да караме по-бързо, а пред и зад нас има автомобили и може да се предизвика верижна катастрофа“, обясни той. 

Апостолов каза още, че на подобни участъци се спира с преминаване на по-долна предавка, без да се натиска педалът на газта. По думите му е важно да сигнализираме и другите участници в движението, като включим аварийни светлини и отбием плавно в дясно.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!