Нормализацията на ситуацията в Беларус минава през оставката на Лукашенко и нови избори. Това заяви в „Тази сутрин“ журналистът Асен Агов. По думите му масовите протести в страната са делегитимирали държавния глава.

Той коментира, че днес Беларус е в първата фаза по „отърваването от тоталитарния лидер.“ Той уточни, че през подобна фаза е минала Украйна по време на „Оранжевата революция“ и Грузия – „Революцията на розите“. „Ние го преживяхме през 90-а година. Действията на Лукашенко са постановка, той се опитва да се отърве от евентуални репресии при смяна и затова използва репресии“, добави Агов. 

Журналистът посочи, че вторият етап, посткомунистическият, е когато са гарантирани правата на гражданите. Той уточни, е в него се намират Грузия, Украйна и България. 

„Трябва да се премине към третата фаза. Това се случва с протести и граждански натиск. Промяната в Беларус едва ли ще се случи с чужда намеса. Путин трябва да реши дали ще се отдръпне или да предизвика антируски чувства. Между другото Путин не понася Лукашенко, но Кремъл се притесняват от друго - свободата“, заяви Агов. 

Относно здравословното състояние на руския опозиционер Алексей Навални и предположенията на германски лекар, че е отровен – Агов посочи, че руската страна „шикалкават“ и даде пример със случая „Скрипал“. 

„Те непрекъснато отричат за своите престъпления. Зад това, може би, стоя същите, които убиха Борис Немцов и Политковска. Всичко това е дирижирано от един център и той се намира зад стените на Кремъл“, смята журналистът. 

По думите на Агов у нас има нужда от конституционни промени, но те не трябва да се правят от настоящото правителство.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!