Новият музикален сезон на симфоничния оркестър на БНР започва тази вечер в зала „България“. Откриващият концерт носи идеята за артистите и властта. 

„В програмата са включени творби от трима композитори, които са имали трудни отношения с властта - Сергей Прокофиев, Лазар Николов и Димитрий Шостакович. През комунистическо време всички те са били оплювани и обвинени във формализъм, в почитание на запада. Реших, че това ще бъде прекрасна илюстрация на исторически процес“, каза Марк Кадин, главен диригент на симфоничния оркестър на БНР.

Почитателите на симфоничния оркестър ще могат да чуят сюита за оркестър от Лазар Николов, изпълнена веднъж в зала „България“,  както и сюита от балета „Болт“ на Дмитрий Шостакович. 

Начало на новия сезон на симфоничния оркестър на БНР
Снимка: bTV

„След първото представяне на балета „Болт“ през 1931 г., той е забранен от властите. Усещали са заплаха за идеологията и е свален“, разказа още Марк Кадин. 

На сцената ще прозвучи и изпълнение на младия грузински пианист Гиорги Гигашвили. 

Билети за концерта в зала „България“ тази вечер са все още налични. Предстоящият сезон ще предложи на почитателите много изненади - както хитове, така и редки творби.