Арменката Рузанна Ташчиян получи българско гражданство след като две години живя без никакъв документ за самоличност. Жената се отказа от арменското си гражданство, защото такова е изискването на българския закон, когато се кандидатства за български паспорт.

Пътят до получаването на българския паспорт е изключително дълъг.  

Дните на Рузанна минават в чакане и музика. Тя е пианистка и от 13 години живее в България. През 2015 г. подава документи за българско гражданство. По закон у нас за да го получи, трябвало да се откаже от арменското си гражданство. И го направила, но 2 години чака указ от вицепрезидента.

„Не мога да пътувам извън България, не мога да тегля кредити, не мога да видя детето си. Аз съм пианистка. За тази година съм получила много предложения за изява, концертна дейност извън България. И се отказах”, разказва жената за годините, прекарани в чакане.

Най-голямата мъка на Рузанна била, че дъщеря й живее в Япония и не може да я види. 

„Аз обичам България, детето ми е българче, имам и работа, имам приятели, колеги, изяви. Имам и награди, но се чувствам като заложник”, споделя Рузанна.

В ефира на bTV вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че се извършват сериозни проверки,когато се издават документи, но обеща случаят да бъде разрешен скоро.

Снимка: btvnovinite.bg

Рузанна получи паспорта си няколко седмици по-късно. 

„Чувствам се истинска българска гражданка. Усещам, че както аз обичам България – с този паспорт и тя обича мен”, посочва пианистката.

Сега Рузанна вече може да посети дъщеря си в Япония. През лятото ще има и концерти в Русия. 

„С тези криле мога да започна без да се страхувам дали  ще стане или не – проектите, които имам в главата. Те са свързани не само с мен – но и с децата, с които работя. Вече мога да ги придружавам в други държави. Нещо, което не беше възможно”, казва още Рузанна.