В Бургас започна полицейска акция „Респект“ срещу търговците на гласове за изборите. Трима са арестувани. Проверяват се търговски обекти за списъци с имена и оставени лични карти.

Снимка: Лора Стаматис

Конфликтните точки в района, в които полицията концентрира сили преди началото на всички избори, са няколко. Една от тях е горната ромската махала на Горно Езерово.

Този път акцията за респектиране на търговците на гласове започва доста рано - още в началото на предизборната кампания. Според анализ на МВР групите, които се занимават с купуване на гласове, се активизират именно сега.

Проверени са общо 17 търговски обекта, в част от които униформени са открили списъци с имена. Арестуваните днес не са били задържани преди за изборни престъпления, уточниха от МВР.
 По данни на полицията цената на един глас в момента върви между 50 и 100 лева.

Под прицела на полицията са криминално проявени лица, местни лидери, тартори, заложни къщи, магазини и лихвари. В махалата има полиция, жандармерия и органи на реда под покритие.

В един от магазините униформените намериха тетрадка с имена и задържаха собственика на обекта и сина му. От друг павилион арестуваха жена. Местните отричат да купуват на вересия или да продават гласа си.