Апартаменти от контейнери за транспорт като алтернатива на Виетнамските общежития в столицата. Това е новият  план за решаване на проблема в „Красна поляна”. Договорът за изграждането им вече е сключен.

След протестите в столичния квартал, общината реши – Виетнамските общежития ще бъдат премахнати до 2020 година. Почти веднага бяха съборени и 3 от опасните сгради.

Снимка: btvnovinite.bg


Останките буквално бяха разграбени. Временно настанените в общежитията бяха преместени в други общински жилища, извън гетото.

Снимка: btvnovinite.bg

По план още 2 блока от общежитията трябва да се съборят до края на 2019, свободни общински жилища обаче няма. Решението – апартаменти от контейнери.

2 млн. и 400 хил. лв. е цената на нестандартната идея. „Трябва да ги направим за 160 дни. Сградата може да бъде сглобявана, разглобявана и моделирана. Ако падне необходимостта от част от сградата, тя може да се монтира на друго място. Всичко това се изпълнява в цеха. Монтират се, колкото се може повече инсталации, врати, прозорци. Целта е да остане по-малко работа на площадката”, посочи арх. Румен Първанов, управител на фирмата изпълнител.

Снимка: btvnovinite.bg


От 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента. „Даваме нов живот на нещо, което  при всички случаи ще отиде за скрап. Ние ги взимаме в състояние, в което те могат да бъдат сглобени, геометрията им не е нарушена. Боядисваме ги, грундираме ги. Фактът, че са направени от специална стомана ни дава основание, че те могат да се ползват още 100 години”, допълни арх. Първанов.

Снимка: btvnovinite.bg


Предвидено е отоплението да бъде вградено. „Климатиците са податливи на придвижване, затова решихме да е нещо, което не може да се види. Едно специално фолио под подовата настилка”, каза още арх. Паскалев.

Снимка: btvnovinite.bg


Общежитията на учениците от 153 гимназия в София са направени по същия модел. Виетнамските общежития трябва да бъдат премахнати – в това са обединени и техните обитатели, и останалите жители в квартала. Контейнери обаче – не са по вкуса на някои.

Снимка: btvnovinite.bg


„Имам си настанителна заповед. Плащам си ток. Всичко, каквото е необходимо и накрая да съм животно в контейнер да живеем. Бих се преместила, защото тука не е за живеене. Отвсякъде вода тече, отвсякъде влага има. Имаме малки деца и ние искаме да живеем, както другите хора”, коментира Таня.

Снимка: btvnovinite.bg


Изграждането на новите жилища съвпада с предстоящия местен вот.

„Абсолютно никакъв умисъл няма, че са за изборите. Ние се нуждаем поне от 150-160 жилища, където да настаним тези редовни наши наематели. Първите блокчета ще са в квартал „Факултета”. Останалите няма да бъдат в „Красна поляна”, заяви Иван Чакъров, кмет на район „Красна поляна”.

Снимка: btvnovinite.bg


Очаква се строителството да започне до месец.