Ще бъде ли летният туристически сезон през 2022 г. по-лош от този през 2020-а, когато COVID пандемията затвори целия свят?

Туроператори от Германия вече анулираха програмите си за България, защото страната ни е смятана за рискова дестинация. Какви са нагласите по Южното Черноморие и по-специално в курорта „Слънчев бряг“?

Собственичката на един от хотелите там, който разполага с 220 стаи – Галина Танева, каза в „Тази сутрин“, че към момента сезонът върви добре и вече има резервации. Стартът на сезона е на 1 май с туристи от Полша и Англия.

Предвид на случващото се между Русия и Украйна със сигурност се знае, че тази година не може да се разчита на руските туристи, които иначе са много в нашата страна.

Галина Танева обаче е оптимист и се надява на успешен летен сезон, а работата им да бъде спокойна.

„До преди избухването на военния конфликт в Украйна пазари като Чехия, Полша и Румъния вървяха с резервации с нивата към нивата през 2019 г. На този етап голяма част от резервациите са на пауза. Надяваме се на завръщане на туристите от Великобритания. Също така се надяваме на тези от Израел, които отсъстваха две години“, каза Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

По думите ѝ не може да се говори за масови откази от резервации у нас. Засега не може да се каже и колко от хотелите няма да отворят тази година. Знае се обаче, че 20-30% от детските лагери няма да отворят.

Повече реклама за България като туристическа дестинация поискаха хотелиери и туроператори. Те дори предлагат да подаряват сувенири под формата на военни мини на туристите, за да не сме рискова дестинация.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!